Objavljen snimak: Evo kako bi trebala izgledati dionica autoputa Putnikovo brdo-Medakovo

U sjedištu Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH u Mostaru potpisan je ugovor za izgradnju autoputa na Koridoru 5C, dionica Putnikovo Brdo – Medakovo, dužine 8,5 kilometara.

Ugovor su potpisali Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Jasmin Bučo, direktor kompanije Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo, te Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija i Salih Kovačević iz Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 167.062.555,93 eura sa PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 mjeseca.

Na dionici Putnkovo Brdo – Medakovo će se graditi sljedeći objekti: šest mostova, jedan cut&cover tunel, pet podvožnjak, jedan nadvožnjak, sedam hidrotehničkih objekata, dvije petlje, čeono naplatno mjesto, te jedan centar za održavanje i kontrolu saobraćaja na autoputu.

Također, dio projekta je i regulacija rijeke Usore u dužini potrebnoj za izvođenje predmetne dionice autoceste na Koridoru 5C, regulacija rijeke Tešanjke, izmještanje postojeće magistralne ceste M-4, dužine 8,5 kilometara te rekonstrukcija lokalnih cesta.

“S potpisivanjem ugovora za izgradnju autocputa na dionici Putnikovo brdo – Medakovo imamo u izgradnji sedam gradilišta za novih 40 kilometara autoceste.

Planiranom dinamikom u naredne dvije godine će u prometu biti novih 23 kilometra autoputa na sjeveru Koridora 5C, a u ovoj i narednoj godini će se započeti izgradnja novih 85 kilometara autoceste u vrijednosti 3,5 milijardi eura.

U narednih 15 do 20 dana potpisat ćemo ugovor za izgradnju 22 kilometra autoceste za dionicu Medakovo – Ozimice.

Do kraja godine je planiran početak gradnje kompletnog sjevernog dijela Koridora 5C, odnosno ukupno 50 kilometara”, naglasio je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH – prenio je Klix.

Izgradnja ove dionice će se finansirati sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), te bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Pogledajte snimak i kako bi trebala izgledati dionica Putnikovo brdo – Medakovo.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.