Veoma sumnjiv SDA lik na čelu JP Autocesta FBiH, Voloder bi mogao “nagrabusiti”: Nastavak kašnjenja na izgradnji autoputa

Obustava radova na tunelu Hranjen imala je ozbiljne šanse da preraste u jednu od najvećih afera u BiH, tešku preko 65 miliona KM.

Podsjetimo, izvođač radova Euroasfalt potrošio je 65,7 miliona KM namijenjenih za gradnju tunela (skoro cjelokupan ugovoreno iznos) a urađena je tek trećina posla – prenosi portal vijesti.ba.

“Zbirno, do sada je iskopano/podgrađeno 37 posto tunela, a utrošeno je 97 posto od ukupne vrijednosti ugovorenih radova te je proteklo 80 posto ugovorom definisanog roka za završetak radova”, navedeno je informaciji JP Autoceste FBiH dostavljenoj Vladi Federacije BiH u augustu prošle godine.

Pričalo se tada i o posebno nteresantnoj ulozi Jasmina Buče, koji je u ime Autocesta osmislio kompletan projekt. Nakon što je ugovor sa Euroasfaltom potpisan 22. septembra 2018. godine, Bučo je podnio ostavku u Autocestama i otišao na poziciju direktora Euroasfalta, firme koja od Autocesta dobila ovaj, po Bučinom modelu osmišljen projekat.

Tvrdnje tada novog, svježeg rukovodstva Autocesta FBiH na čelu s Elmedinom Voloderom koje je i pokrenlo cijelu priču, da će svi odgovorni odgovarati, da će se ugovor s Euroasfaltom prekinuti i da će biti izabran novi izvođač bili su samo predstava za javnost. Ništa od toga se nije desilo.

Sumnjive radnje

Autoceste, Euroasfalt, Voloder i Bučo su zakopali ratne sjekire i nastavili po starom. Kašnjenjima. Radi se o privrednicima koji su bliski svakoj vlasti, a Voloder je čak u aktuelni Parlament FBiH izabran kao član Nezavisnog bloka. No samo nekoliko mjeseci kasnije i nekoliko privatnih poslova sa Autocestama kasnije, postao je član SDA i kao njen kadar postavljen za direktora ovog javnog preduzeća.

Generalno je izgradnja autoputa u jedan od segmenata na koji Vlada FBiH ne može biti ponosna, a stranačka prepucavanja vješto su koristili direktori ovih preduzeća. Tako se nakon smjena rukovodstva predvođenog Adnanom Terzićem od novog na čelu s dokazanom stručnjakom Voloderom očekivao i bolji rezultat.

No, da se stvari nisu promijenile na bolje dolaz je današnja informacija kako Euroasfalt neće u planirano vrijeme završiti dionicu Tarčin – Ivan. I sve tako. Do nekog novog kašnjenja.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.