Stranka za BiH alarmirala javnost zbog direktora JP Autocesta Federacije BiH: “Elmedin Voloder koji je imenovan na to mjesto nalazi se u direktnom sukobu interesa”

Stranka za Bosnu i Hercegovinu oglasila se saopštenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti.

“Elmedin Voloder koji je imenovan na mjesto direktora Autocesta Federacije BiH nalazi se u direktnom sukobu interesa, jer je kao direktor firme Divel koja se bavi projektovanjem cesta i mostova, na Koridoru 5c dobio milionske poslove od ovog državnog preduzeća, naveli su iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Iako je sa suvlasnikom dogovorio prodaju svog udjela firme pod velikim je znakom pitanja koliko je to fiktivna prodaja, i u kojoj mjeri je ostvario finansijsku korist, jer je kao prvi čovjek Autocesta određivao ko će dobivati unosne poslove, od projektanata do izvođača radova.

Dolaskom na ovu funkciju Voloderu je ostalo sada samo da svoje projekte realizuje. Pored toga, Divel ima stručni nadzor u procesu građenja od početka radova na izgradnji autoceste na Koridoru 5c, što investitoru, u ovom slučaju Voloderu kao direktoru Autocesta, dodatno odgovara. Za SBiH, to što poslove sada radi investitor, a nekadašnji projektant, ukazuje na korupcijske rizike i radnje.

Od Autocesta FBiH Divel je dobio nekoliko ugovora čija vrijednost veća od 8,8 miliona KM.

Od toga su tri ugovora vrijednosti 7,1 miliona KM sklopljena u 2019. godini odnosno u vrijeme dok je Voloder bio poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Ova firma je od 2015. godine od javnih preduzeća u BiH dobila čak 68 ugovora ukupne vrijednosti 13,8 miliona KM a svi su vezani za usluge izrade saobraćajnih projekata, nadzora nad izvođenjem radova i poslovima revizije projektne dokumentacije.

Tako je Divel i nakon njegovog imenovanja, nastavio dobivati poslove za izradu projektne dokumentacije za nekoliko dionica magistralnih cesta od javnog preduzeća Ceste Federacije BiH i to u julu i decembru prošle godine. Dodatno, mediji su tokom 2019, godine, dakle dok je Voloder bio federalni parlamentarac i privatnik, te moguća opcija SDA za direktora Autocesta, istražujući imovinske kartone objavili da je Voloder posjedovao imovinu u vrijednosti od 8,7 miliona KM!

Za SBiH je nedopustivo da tako jedna važna oblast, kakva je cestogradnja ili gradnja autoputeva bude opterećena sukobom interesa, nepotizmom i sistemskom korupcijom koja je nesumnjivo na sceni.

Osim navedenog, sukob interesa nije izbjegnut ni prilikom njegovog izbora na direktorsku poziciju, jer je u vrijeme preuzimanja direktorske fotelje u Autocestama bio zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Prema Zakonu o sukobu interesa u rukovodstvo javnih preduzeća ne smiju biti izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici u vrijeme vršenja te javne funkcije niti šest mjeseci nakon prestanka vršenja te funkcije.

Iz Transparency International (TI BiH) su naveli da se radi o funkcijama koje su zakonski nespojive.

Iako se Voloder odrekao mandata u Predstavničkom domu to opet nije ništa promijenilo da se radi o čistom sukobu interesa.

Imenovanje Volodera za direktora Autocesta još jedan je u nizu dokaza da Vlada Federacije BiH sa Novalićem na čelu podupire, omogučava i kreira sistemsku korupciju. Ne postoji slučaj u svijetu da ista osoba troši stotine miliona eura državnog novca i uz to vrši nadzor nad njegovim trošenjem putem firmi u kojima je suvlasnik. Da stvar bude još gora, priliku da to radi dobio je prodajom svog glasa u Parlamentu Federacije BiH dogovorenom u nekom od razgovora po principu onoga iz afere “Asim” koji igrom slučaja niko nje snimio.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.