Vrlo čudna i sumnjiva situacija, oglasio se i Fadil Novalić: Kako su Gradačac i Srebrenik zaobiđeni na planiranoj trasi Tuzla- Brčko- Orašje

Godinama se priča o izgradnji autoput Tuzla – Brčko – Orašje koji bi trebao BiH povezati sa EU. I konkretne aktivnosti na izradi projekta su već počele, ali nastao je problem, jer Srebrnik i Gradačac smatraju da su zaobiđeni i traže izmjene trase. Koliko će to sve prolongirati realizaciju projekta ali i koštati, nije poznato.

Trasa od petlje Šićki Brod do Previla, mjesta u rubnom dijelu Srebrenika, nije sporna, ali jeste odvajanje na desnu stranu u pravcu Čelića, i dalje prema Brčkom. Time se zaobilaze Gradačac i Srebrenik, ekonomsko i privredno važni gradovi.

“Svi proizvodi, svi trgovački i ostali kapaciteti grada Srebrenika bi bili zaobiđeni, bili bi anulirani. Ne da ne bi pomogla, već bi odmogla s obzirom da bi svi konzumenti iz EU, zaobilazili teritorije Gradačca i Srebrenika”, kaže Nihad Omerović, gradonačelnik Srebrenika.

Stoga, ova dva grada traže da nova trasa ide u blizini ili uz postojeću magistralnu cestu M-18. Međutim, izrada projekta je već počela te se prvo mora mijenjati Prostorni plan ovog kantona – prenosi N1.

“Budući da je Vlada FBiH preko svojih JP „ Autoceste“ FBiH otvorila projekat 6.juanara vrijedan 7,5 miliona KM da se izvrši idejni i glavi projekat u blizini Tuzle, projekat je u toku i ovdje sada treba politička odluka da li se mijenja trasa ili ne , a kako bismo mi to mogli inputirati u projekat”, kaže Fadil Novalić, premijer FBiH.

“Mi moramo to delegirati na Skupštinu TK. Grad Gradačac je već odnio odluku, čekat ćemo da se izjasni i Gradsko vijeće Srebrenik. Vrlo brzo i vrlo moguće da ćemo na narednoj sjednici Skupštine TK, imati to pitanje”, dodaje Irfan Halilagić, premijer TK.

Logično je pitanje zašto niko nije reagovao u ranoj fazi izrade projekta?

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.