Fadil Novalić ljut: “Strani režiseri i domaći izvođači su grubim kršenjem prava i gaženjem pravde doveli ovaj proces do kraja”

Pojavila se informacija da je potvrđena provestepena presuda u predmetu “Respiratori” kojom je bivši premijer FBiH Fadil Novalić osuđen na četiri godine zatvora, a na što je on reagovao. Oglasio se na Facebooku.

“Dragi prijatelji, hvala vam svima na ogromnoj podršci. Ne mogu svima pojedinačno odgovoriti na pozive i poruke.

Strani režiseri i domaći izvođači su grubim kršenjem prava i gaženjem pravde doveli ovaj proces do kraja.

Kulminacija montiranog procesa je fabrikacija moje izjave koju je Federalna televizija sinoć izmislila a mediji koji su izvodili projekat horski prenijeli.

Rekao sam da ću strukturu koja je ovaj projekat osmislila razotkriti. Narednih dana ću iznijeti sve informacije kojim raspolažem u vezi ovog montiranog procesa.

Borba će se nastaviti i pravda će pobijediti”, naveo je Novalić.

Međutim, iz SDA se do sada nisu oglašavali o ovoj presudi.

Osim Novalića, prvostepenom presudom osuđeni su i suspendovani direktor Federalne civilne uprave Fahrudin Solak i direktor Srebrne maline Fikret Hodžić. Solak je osuđen na šest, a Hodžić na pet godina zatvora.

Njih trojica zajedno su zloupotrijebili javni sistem nabavke prilikom čega je utrošeno 10,5 miliona KM za respiratore upitne kvalitete.

Utvrđeno je da je Novalić kriv s obzirom na položaj premijera FBiH koji je imao.

Braniteljica Fadila Novalića u predmetu “Respiratori” Vasvija Vidović rekla je da nije očekivala osuđujuću presudu, ali i da nije iznenađena.

Ona je u razgovoru za Klix.ba kazala da presudu detaljnije ne može komentarisati, jer je advokati odbrane još nisu dobili.

Potvrđivanje prvostepene presude je, dodaje, neočekivano.

“Neočekivana je presuda za sve nas koji smo radili na predmetu. Za mene nije očekivana, ali obzirom na ovako stvorenu atmosferu oko tog predmeta koja je nesumnjivo utjecala na sud ne iznenađuje me”, rekla je Vidović.

Istakla je da ne postoji mogućnost žalbe na drugostepenu presudu.

“Po Zakonu o krivičnom postupku postoji žalba na prvostepenu presudu. U ovakvim situacijama kada je u pitanju drugostepena presuda nema žalbe. Vidim da neki mediji pišu da ima pravo žalbe, međutim nema.

Jedini mogući pravni lijek je povreda ljudskih prava i apelacija koja se tiče povrede ljudskih prava na Ustavni sud potom na Sud u Strazburu. To je jedino što preostaje, a redovnih pravnih lijekova nema”, zaključila je Vidović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.