Podnio zahtjev: Član Predsjedništva BiH Željko Komšić od Ustavnog suda traži da proglasi neustavnim odredbe o vitalnom nacionalnom interesu

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić podnio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti niza odredbi Ustava Federacije BiH i Ustava Republike Srpske, potvrđeno je iz njegovog Kabineta, prenosi FENA.

“Zahtjevom se od Ustavnog suda BiH traži da proglasi neustavnim odredbe koje isključivo konstituentnim narodima daju mogućnost da u okviru Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS, kao vitalni interes proglase sve što žele i na taj način blokiraju sve zakonodavne postupke”, ističu.

Iz Komšićevog kabineta kažu da ne mogu samo konstituentni narodi biti adekvatno zastupljeni u izvršnim i pravosudnim organima vlasti, utjecati na ustavne amandmane, a time i ustavne reforme, odlučivati kada je u pitanju organizacija organa javne vlasti, te da jedino oni odlučuju o sistemu javnog informiranja, kao i to da ne mogu samo konstituentni narodi imati mogućnost da svako pitanje proglase vitalnim nacionalnim interesnom.

Smatraju i da je to diskriminatoran način u kojem pripadnici manjina i građana Bosne i Hercegovine nemaju nikakva prava u tom procesu.

“Prema sadašnjim rješenjima, nečija etnička pripadnost je važnija od sposobnosti, obrazovanja, znanja i vještina. Zar je moguće da se u državi BiH, neko ko se izjašnjava kao Bosanac i/ili Hercegovac smatra manjinom u svojoj državi.

I to nije slučaj samo sa građanima i pripadnicima Ostalih, jer svaka osoba u ovoj državi mora imati jednaka prava što je temelj svake demokratije. Sve drugo je segregacija i diskriminacija, koja u konačnici rezultira autokratijom kao metodom obnašanja vlasti”, navode iz Komšićevog kabineta.

Zahtjevom se traži da se utvrdi i da su odredbe kojim se svaka odluka ili zakon moraju usvojiti u oba parlamentarna doma, Zastupničkom i Domu naroda u istovjetnom tekstu, nespojive s principom demokratije, obavezom primjene principa međunarodnog prava, zabranom diskriminacije i zaštitom ljudskih prava uopće, a koji su sastavni dio Ustava BiH.

Upozoravaju da je takav sistem neodrživ, te da dovodi do daljnjih podjela u društvu, a od BiH pravi državu u kojoj ne postoji potpuna demokratija jer su svi koji nisu konstituentni narodi, u podređenom položaju.

“Zastupnike u Zastupnički dom biraju građani na slobodnim izborima, dok delegate u Dom naroda ili Vijeće naroda imenuju političke stranke u okviru političkog dogovora i ti gornji domovi vrše udar na temeljnu demokratiju jer ne predstavljaju legitimnu volju glasača, što mora biti promijenjeno”, smatraju u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.