Pogledajte čudesan video avantura pod oblacima: Paraglajderom od Sarajeva do Mostara

Mirvad Zenuni, zaljubljenik u ekstremne sportove, prvi čovjek Extreme Sport Cluba Sarajevo, rekorder koji je letio od Trebevića do sela Tubići koje se nalazi između Valjeva i Užica, ponovo je objavio čudesan video svojih avantura pod oblacima.

Ovaj put, paraglajderom je preletio od Bjelašnice, iznad Sarajeva, do visoravni Goranci iznad Mostara.

“Polijetanje prilično kasno, nažalost, jer sam kasnio na start. Na Bjelašnici se penjalo do 2500m, pa sam grebenom prema Hranisavi preletio preko Stanara i uživao u pogledu na ovaj divlji i zabačeni dio Bjelašnice prema Sitniku, a sam prelet preko Hranisave i grebena Djevičanskih stijena na maloj visini je nešto što oduzima dah.

Dalji let prema Konjicu je bio posebno napet i uzbudljiv, jer sam bukvalno grebao cijelu dionicu iznad tla, dok je blagi rotor konstantno zadavao udarce. U Konjicu sam uspio naći blagi termal na stijeni iznad Gazprom pumpe, kojeg sam pratio i koji je blago zanosio preko grebena kojeg sam lagano pratio nizvodno, paralelno s Jablaničkim jezerom”, opisuje Zenuni.

Na kraju grebena se uspio izvući na sedlo iznad Jablanice, gdje ga je, piše on, dočekao očekivani rodeo.

“Sjeveroistočni vjetar s leđa, pomiješan sa žestokom termikom iz Jablaničkog grotla, nestabilna dizanja do 4-5m/s s konstantnim udarima koja su išla do 1900m, što mi je obezbijedilo visinu potrebnu da se okačim na istočni greben Prenja kojeg posmatram od kako sam počeo letjeti i maštam o danu kada ću letjeti iznad njega.

Nastavak leta je bio žestok, uzbudljiv, zbog pogleda na strme litice i stijene dok se miješaju žestoka termika sa osunčanih padina i vjetar od 7-8m/s koji je dolazio preko grebena sa sjeveroistoka”, opisuje pa dodaje:

“Nemogućnost penjanja na veće visine da napustim zonu jakih turbulencija, učinilo je ovaj let posebnim jer sam letio na visinama gdje sam mogao da vidim i najmanje detalje na reljefu. Uživam u prizorima u kojim niko prije mene nije, prolazim rutu kojom niko nije i zasigurno neće neko vrijeme, koja izaziva strahopoštovanje jer i najmanja greška koja bi rezultirala slijetanjem u kanjon kod Drežnice mogla bi me koštati mnogo…pa barem prinudnim slijetanjem u jezero.

Izlazim dalje na greben, odlučim pravac Paninice i Mostara da bih kasnije nastavio ka Ljubuškom, međutim, vjetar je na platou iznad Goranaca prilično pojačao, što je rezultiralo konstantnim nisponom i slijetanjem u Gorance”, objašnjava.

Filmsku avanturu završava riječima: “Kilometražom nije prevelik, 70,2km, ali sigurno jedan od meni najdražih i najuzbudljivijih.”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.