Pogledajte kako izgleda vježba američke vojske i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Posljednje Vijesti

Drugog dana vježbe “Brzi odgovor 21” pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država nastavili su s početnim vježbovnim aktivnostima, koje će se u narednim danima proširiti u veće združeno djelovanje.

Pripadnici deklarirane Bataljonske borbene grupe lakog pješaštva OS BiH na poligonu Manjača u jutarnjim satima su se prirdružili američkim vojnicima u kvalifikacijskih bojevim gađanjem pješačkim naoružanjem, koji su na ovoj aktivnosti od ponedjeljka.

Cilj bojevih gađanja je da provjere svoje sposobnosti upotrebe naoružanja u borbenim uvjetima, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Za to vrijeme, helikopterski sastav Brigade borbene avijacije 1. pješačke divizije Kopnene vojske SAD, koji je baziran u vojarni i zračnoj luci Dubrave kod Tuzle, provodi vježbovne letove, koji se odnose na prijevoz ljudstva i medicinsku evakuaciju zračnim putem. U ovome trenutku na Dubravama su četiri helikoptera UH-60 Black Hawk, a moguće da će se njihov broj dalje povećati, kako bude rastao intenzitet vježbe.

Uz pripadnike 5. pješačke brigade OS BiH potporu ovoj letačkoj postrojbi daje i osoblje Međunarodnog aerodroma Tuzla.

– Naši pripadnici uradili su sve neophodne aktivnosti na pripremi helidroma za sve njihove letove. Također smo pripremili i prostor za zemaljski dio njihovog sastava, kako u pogledu smještaja osoblja, tako i za svu potrebnu infrastrukture. Imamo širok spektar aktivnosti i zadovoljni smo kako se sve to provedi u ovoj fazi – izjavio je tim povodom zapovjednik 5. pješačke brigade OS BiH brigadir Emir Kliko u vojarni Dubrave.

– Drago nam je da sarađujemo s pripadnicima OS BiH i iznimno smo zahvalni lokalnom osoblju na svoj pomoći. Zemlja je apsolutno preljepa i jedva čekamo zajedničke aktivnosti na Manjači i Glamoču – rekao je zapovjednik američkog zrakoplovnog sastava na Dubravama bojnik David Preczewski.

U narednim danima očekuje se dalje povećanje letačkih aktivnosti, kao i intenziteta pokreta pripadnika OS BiH i SAD. Novinari će moći snimiti kadrove s kulminacije vježbe u subotu 22. maja 2021. godine na poligonu Manjača, za što će se trebati posebno akreditirati.

Leave your vote