Pogledajte kako je izgledala vojna vježba avijacije SAD-a i OSBiH: F-16 u akciji i poruka Dodiku

Danas je održana bilateralna vježba između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) i američkih zračnih snaga. Tokom popodneva, dva borbenih aviona F-16 Fighting Falcon iz američkih zračnih snaga sproveli su vježbu zračnog-napada na tlo u saradnji sa kontrolorima zračne podrške sa specijalnim snagama Vojske SAD-a i OSBiH.

Vježba je održana na području Tuzle i Brčkog, a na fotografijama možete vidjeti kako je to izgledalo.

Ova bilateralna obuka, kako je ranije saopćeno iz Ambasade SAD-a u BiH, predstavlja primjer napredne saradnje koja doprinosi miru i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, te pokazuje posvećenost Sjedinjenih Američkih Država očuvanju teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine, suprotstavljajući se antidejtonskim i secesionističkim aktivnostima.

SAD ističu da Ustav Bosne i Hercegovine ne dopušta pravo na secesiju i da će djelovati ako bilo ko pokuša promijeniti ovu osnovnu odrednicu Dejtonskog sporazuma.

Ova obuka je dio nastojanja američkih snaga da razmjenjuju taktike, tehnike i procedure sa OSBiH. Misiju je podržao i avion KC-135 Stratotanker koji je pružio zračno punjenje za F-16 iznad entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini.

Američke zračne snage u Evropi i Africi redovno sarađuju s regionalnim partnerima kako bi pružile prilike za obuku, poboljšale interoperabilnost i pokazale zajedničku predanost ciljevima zajedničke sigurnosti.

“Bosna i Hercegovina je ključni partner SAD-a s zajedničkim ciljem postizanja regionalne stabilnosti”, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Avioni SAD-a su se odmah vratili u bazu nakon završetka misije.

“Mogućnost brze raspodjele, dosezanja cilja i povratka kući pokazuje sposobnost Sjedinjenih Američkih Država da projicira snagu bilo gdje u trenutku, te djeluje uz saveznike i partnere”, dodaje se u saopćenju.

Podsjećamo, fotoreporter zabilježio je snimkom danas oko 17 sati zvuk preleta aviona iznad Banje Luke u trenutku dok je trajala svečana akademija povodom obilježavanja neustavnog “dana RS-a”.

VEZANI TEKST: Zaglušujuća buka na nebu iznad Banja Luke: Američki vojni avioni preletjeli grad na Vrbasu?

Naime, kako se može čuti u videozapisu, veoma glasan zvuk prolomio se nebom iznad Banje Luke, a nejvjerovatnije se radi o američkom avionu KC -135 Stratotanker za nadopunu goriva koji je danas poletio iz Velike Britanije i u toku dana je kružio iznad Bosne i Hercegovine – prenosi Klix.

Pogledajte fotografije koje je objavila Ambasada SAD u BiH.

Foto, Ambasada SAD u BiH

Foto, Ambasada SAD u BiH

Foto, Ambasada SAD u BiH

Foto, Ambasada SAD u BiH

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.