Pogledajte kako je Milorad Dodik čestitao Kurban Bajram, oglasio se i Husein ef. Kavazović

Dodik čestitao Kurban Bajram, a oglasio se i Husein ef. Kavazović.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijstvima, imamima i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti Kurban-bajram sa željom da vjerski praznik proslave u zdravlju, miru i radosti.

“Povodom ovog velikog praznika, svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u RS, Federaciji BiH i BiH upućujem srdačne čestitke sa željom da ga proslave u duhu tradicije i običaja u krugu svojih porodica u zdravlju i sreći”, naglasio je Dodik u čestitki.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je povodom Kurban-bajrama uputio bajramsku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori.

– Draga braćo i sestre, prijatelji, poštovane komšije i sugrađani,

sutra, u utorak 20. jula 2021. godine prvi je dan Kurban-bajrama. To je dan žrtve, vrijeme u kojem pokazujemo svoju spremnost da žrtvujemo nešto drago za drugoga, a u ime i za ljubav našeg Gospodara. Vrijeme kad se sjećamo Ibrahima, a.s., i njegove spremnosti da se odazove pozivu Božijem ali i spremnosti da žrtvuje ono najdraže. Vrijeme je ovo kad obnavljamo sjećanje na Allahovu milost – kad je On na Ibrahimovu spremnost uzvratio svojom milošću i sina mu zamijenio velikim kurbanom.

Eto, to je smisao i naših kurbana: da činom njihovoga žrtvovanja izrazimo poštovanje prema Božijoj riječi, da ispunimo Njegovu zapovijest i da ljudima olakšamo i u njihova srca unesemo radosti. Bajram i nije bajramom ako takva osjećanja ne prožmu naša srca, ako radost ne zahvati i one u našoj blizini.

Braćo i sestre, dragi prijatelji,

iza nas su ostale duge godine borbe za pravdu, za dostojanstvo čovjeka, za mir i za sigurnost za sve. Borba je bila teška i mukotrpna, no, hvala Bogu, nikada nismo odustali od nje. Nadam se i vjerujem da ćemo sada preći u jednu drugu fazu – fazu stabilizacije, relaksacije i općeg boljitka. Molim vas da i vi učestvujete u tome, jer je svačiji prilog u tu svrhu dragocjen. Stoga, budite pri ruci svom bratu, svom komšiji i svakom svom sugrađaninu koji ne pokazuje neprijateljstvo prema nama.

Bajramski dani su i dani međusobnog posjećivanja. Posjetite naročito one bolesne, obradujte siromašne i usamljene. To je Allahu drago, duboko ukorijenjeno u našoj tradiciji, ali i nešto što se u ovom vremenu počelo zanemarivati. Pozivam vas da to oživimo, u tome je velik berićet.

U ovim danima prisjetit ćemo se svojih umrlih, naročito onih koje smo nedavno izgubili. Običaj je da u ovim danima posjetimo mezarja i proučimo im Fatihu, Allahu uputimo dovu da ih uvede u Svoju milost i oprosti im grijehe. Tako ćemo i njih, na ovaj način, uključiti u našu bajramsku radost.

Neka nam Bog Dragi primi svaku bajramsku žrtvu. A On prima ono što se uradi u Njegovo Ime.

Svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini čestitam nastupajuće dane Kurban-bajrama.

Posebno čestitam našoj braći i sestrama u Sandžaku, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i u bošnjačkoj dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama.

Bajram šerif mubarek olsun! – navodi se u bajramskoj poruci reisa Kavazovića.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.