Pogledajte kako je Selma Bajrami kod Hadžifejzovića bosanskom, albanskom i srpskom pjesmom odgovorila na prozivke!

U emotivnom razgovoru sa Senadom Hadžifejzovićem, Selma Bajrami je otkrila da zbog toga aktuelne hajke iz Srbije preživljava linč. Unatoč tome, šalje lijepu poruku mira… Večeras je u “Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem” gostovala jedna od najpoznatijih bh. pjevačica, Selma Bajrami.

Povod njenog gostovanja bila je aktuelna hajka medija iz Srbije, koji joj spočitavaju da je na jednom od svojih nastupa pokazala simbol “velike Albanije”.

Zbog toga se vrši pritisak da joj se zabrane nastupi u susjednoj Srbiji.

U emotivnom razgovoru sa Senadom Hadžifejzovićem kazala je da zbog toga u posljednjem periodu ona, kao i njena porodica preživljavaju linč bez ikakvog razloga.

Hadžifejzović: “Znate li šta znači estrada, a šta znači politika? Estrada, španska riječ, znači: estrado – povišeno mjesto na koje se postavlja prijestolje; latinski – stratum: sloj, površina, povišeno mjesto, podij, pozornica.

Estrada znači i put, drum. Politika, grčka riječ, znači: polis – grad, grad-država, skup građana koji čine grad, sve što se odnosi na državu.

E, šta je kod nas politika, a šta estrada? Gdje je granica? Ima li je, između politike i estrade?

Ima li razlike između političara i estradnjaka? Odavno je to kod nas na Balkanu isto. Politika i estrada. Sve manje se vidi kada estrada pređe u politiku, kada politika pređe u estradu.

No, politika je, logično, nadmoćnija: ona je vlast, ona ima pare, ona plaća i gura estradu.

Političari koriste estradu u političke svrhe, u svoju korist… decenijama, na prostoru bivše Jugoslavije, politika kroz estradu šalje političke poruke: estrada pjeva pjesme koje politika naručuje, narodnjaci i zabavnjaci šalju političke poruke, čine političke geste, dižu prste – dva-tri, pantomima orla rukama…

Ima tu nacionalizma, političkog šunda i kiča, dizanja i prstiju i nogu i ruku, zabrana pjevanja i nakon svake bure nastupa zatišje, potom zaborav.

Ovakve drame su najčešće u vrijeme izbornih kampanja. U Srbiji je u toku kampanja u kojoj se politika vodi preko estrade. Selma Bajrami je na meti.

Negdje u Sarajevu, pjevajući albansku svadbenu pjesmu, nekada, naručiocu pjesme je rukama napravila orla. Albanski simbol i gest. I eto politike. I eto medijske i lavine preko društvenih mreža.”

Selma Bajrami:

“Prije nekoliko dana nazvao me novinar jednih novina i pitao me šta mislim o tome kako će reagovati narod Srbije kada vidi da pjevam albansku pjesmu i pokazujem orla! Ja nisam ni znala da postoji taj snimak!

Muzika me ponijela! Veselila sam se sa svojom publikom! Ne pravdam se, ne mislim da sam napravila nešto loše! Moji prijatelji iz Srbije znaju da nisam iz te priče! Zadnjih par dana moja porodica i ja trpimo neviđeni linč!

To je svadbena pjesma – pjeva o momku koja treba da se raduje svojoj ženidbi! Kada sam prvi put otišla u Beograd, pokazala bih to da sam nacionalista!

Nikad to nisam bila! Ponosna sam na to ko sam! Djed mi je s Kosova! Nikada se toga neću odreći.

Ja smatram da je učinjena velika nepravda prema meni! Sigurna sam da će narod shvatiti da je to organizovani linč protiv mene! Žele da me zaustave, jer znaju šta znači kad se ja vratim na scenu!

Čim sa se povukla iz medija, mislili su da sam mrtva! Imam drugačiju percepciju na život! Našla sam mir u duhovnim stvarima! Sebi sam sada stabilnija i smirenija!

Dosta je bilo! Ja sam dobar čovjek, dobro sam odgojena! Ja ću ostati takva kakva jesam! Andreana Čekić mi je jedina dala podršku!

Moja porodica ovo sve proživljava zajedno sa mnom! Nikad ne bih uradila nešto zbog slave! Ogorčena sam i tužna!

Plače mi se! Boli me nepravda! U Srbiji sam imala samo dva-tri koncerta! Ostavila sam stotine hiljade eura kompozitorima u Srbiji!

Svaki album sam snimila u Srbiji! Nisam odnijela milione iz Srbije, već u Srbiju!

Ja sam Lavica! Ne postoji nešto što ja ne mogu! Ne mogu me zaustaviti, muzika govori sama za sebe! Ja nisam političar, ja sam umjetnica! Poželjna sam svugdje!

Vrijeme je dijete istine! Živim dva kilometra od Beča, prekrasno malo mjesto! Borba za moje dijete traje! Bivši muž je napisao laži o meni na 24 stranice!

Uzeo mi je starateljstvo! Promijenila sam more advokata! Nadam se da će se moj sin vratiti svojoj majci!

Imala sam velike koncerte, ali nisam održala koncert u Zetri ili Mejdanu! To je moj san!

Prvo Zetra, Mejdan, pa Arena u Beogradu! Njima njihovo, meni moje! Znaju ljudi ko je čovjek koji je pokrenuo ovo linč! Neću da pričam o njemu, iznad toga sam!

Zahvaljujem se svim fanovima u Srbiji i širom regiona!”

Selma Bajrami je odgovorila na sve prozivke, i to, ni manje ni više nego pjesmama – bosanskom, albanskom i srpskom!

Pogledajte snimak.

Pogledajte i snimak cijelog gostovanja.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.