Pogledajte kako su kadeti čuvenog američkog West Point pozdravili generala Senada Mašovića

Vojna delegacija Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine koju je predvodio načelnik Zajedničkog štaba generalpukovnik Senad Mašović boravila je ovog mjeseca u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

U okviru posjete, general Mašović je posjetio Vojnu akademiju West Point, najprestižniju američku vojnu akademiju i po mnogima najbolju u svijetu, gdje se susreo sa bh. kadetima koji se školuju na ovoj visokoj vojnoj ustanovi.

Tom prilikom održan je i sastanak sa generalpukovnikom Darrylom A. Williamsom, komandantom Vojne akademije West Point. Ocjenjeno je da treba nastaviti sa ovakvim i sličnim vidovima saradnje, sa naglaskom na oblast vojnog obrazovanja, školovanja i obuke mladih iz Bosne i Hercegovine.

Ismail Ćidić podijelio snimak

Ismail Ćidić, mladi predsjednik organizacije Bosnian Advocacy Center i polaznik post-diplomskih studija na prestižnom američkom univerzitetu Duke podijelio je na društvenim mrežama snimak dočeka načelnika Zajedničkog štaba OSBiH na West Pointu pred nekoliko hiljada polaznika.

Kadeti su s ovacijama pozdravili načelnika Mašovića nakon što je saopćeno da je riječ o generalu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

I ovaj primjer ukazuje na iznimno poštovanje koje država Bosna i Hercegovina i njezine institucije imaju u Sjedinjenim Američkim Državama, iskrenim prijateljima i saveznicima naše države.

Mašović je nakon posjete Sjedinjenim Američkim Državama poručio da ova zemlja i vojska SAD čvrsto stoje uz Oružane snage i državu BiH. Mašović se susreo sa zvaničnicima Pentagona, guvernerom i partnerima iz Nacionalne garde Merilenda.

Nedavna isporuka četiri helikoptera samo je početak kontinuiranog jačanja OSBiH, a Mašović otkriva da će vrlo brzo našoj vojsci biti isporučena i specifična oprema.

“Neke informacije još ne mogu otkrivati, ali sada mogu reći da je riječ o protuoklopnim sistemima „Javelin“, trenutno najboljima u svijetu, protuzračnim sistemima, odnosno raketama kratkog i srednjeg dometa, te nekim dodatnim specifičnim potrebama. Očekujemo otpočinjanje obuke na tim sredstvima, a nadam se i otpočinjanju procesa isporuke”, rekao je Mašović za medije.

U sastavu delegacije OS BiH, pored generalpukovnika Senada Mašovića nalazili su se i vojni ataše BiH u SAD-u brigadir Mirko Bošnjak, lični pomoćnik načelnika ZŠ OS BiH pukovnik Asmir Sarajlić i oficir za vezu sa Marylandom i ujedno pomoćnik vojnog atašea BiH u SAD-u pukovnik Admir Jusupović.

U pratnji delegacije tokom ove aktivnosti je i vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Michael Tarquinto, kao i predstavnici Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH.

Pogledajte snimak.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.