Pogledajte priču i šta su prednosti prvog bh. električnog vozila: Nosivost do 300 kg, a puni se i “na sunce”

Da su električna vozila budućnost i potpuno nova generacija prevoznog sredstva, znaju umovi iz jedne travničke tvornice mašina. Zahvaljujući njima, odnedavno se Bosna i Hercegovina može pohvaliti domaćim, dostavnim električnim vozilom.

Od ideje do realizacije prvog bosanskohercegovačkog električnog vozila trebalo je tri godine, a onda je EVO ugledao svjetlost dana.

Grupa mladih inžinjera travničke tvornice mašina, prateći svjetske trendove, pobrinula se da bh. prvenac bude konkurentan na evropskom tržištu.

“Osnovna karakteristika ovog električnog vozila jest njegova autonomija od 100 kilometara, uz dva baterijska modula i nosivost od 300 kilograma.

Ono što je još jedna njegova velika prednost je njegova zapremina kargo prostora nešto veća u odnosu na naše glavne konkurente”, pojasnio nam je Denis Bešić, rukovodilac razvoja GS TMT.

Još jedna od prednosti je što se na vrhu nalazi solarni panel, što znači da se ovo električno, dostavno vozilo može puniti i sunčevim zracima.

Iako Bosna i Hercegovina još uvijek kaska za evropskim zemljama u pogledu električnih vozila, EVO bi mogao biti uzdanica, te napraviti veliki iskorak u našoj privredi. Entuzijasti iz ove travničke tvornice, na ovom projektu sarađivali su i sa kolegama iz regije.

“Saradnja na ovom vozilu bila je sa još dvije kompanije, to je jedan mladi tim momaka iz Zagreba, naši dizajneri iz Beograda.

S tim smo posebno ponosni, da smo napravili jednu sinergiju u regiji, naravno TMT jeste nosilac posla.

To je pokazatelj da ovdje ima znanja, ima pameti, da se može raditi i da ekonomija ne poznaje granice”, ističe Senad Beganović, izvršni direktor GS TMT.

Ova fabrika postala je prepoznatljiva prije nekoliko godina zbog skupocjenog električnog bicikla Ruffiana, koga je kupio čak i Christiano Ronaldo.

Metalna konstrukcija se pravi ovdje, a sklapa u Njemačkoj. Odnedavno, taj posao vodi ‘sestrinska’ firma. No, i u slučaju EVO vozila i Ruffian bicikla, carinski nameti su ograničavajuća okolnost.

Više detalja u priči televizije N1.

Pogledajte snimak.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.