Pogledajte skandalozni trenutak kada je Milanović otkrio da Čović ide na treći entitet

Predsjednik Zoran Milanović jučer je otkrio plan predsjednika Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u BiH i HDZ-a Dragana Čovića o trećem entitetu. To je tzv. “Plan B” koji je spreman za realizaciju.

“Ovo su užasno ozbiljne stvari. Ovo ispada moja solo igra, a ja mogu ovako, mogu onako, ali Hrvati će na kraju ići na institucionalno povezivanje, praktički treći entitet. O tome se radi, to piše u tim dokumentima, ljudi su se za to spremili. To neće proći bez tenzija, to je plan B”, rekao je Milanović u Puli.

Na najavu da će staviti veto na samitu o ulasku Finske i Švedske u NATO dok se ne izmjeni Izborni zakon u BiH, Milanović je rekao da to ipak on ne može uraditi sam i da je potrebna zajednička odluka u Zagrebu, te ponovio šta sprema HNS na čijem čelu je Dragan Čović (HDZ).

“Upozoravam na potez koji sprema HNS, oni izlaze s rješenjem. To se čita iz saopćenja koje je tu mjesecima i jučer je ponovljeno. Idu na potez koji bi uspostavio posebnu vrstu samouprave koja će biti izvan postojećeg državno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.

To je lukavo sročeno u okviru mogućnosti udruživanja i konsocijacijske demokratije u BiH. To čak nije protuustavno, ali opet ćemo imati reakcije da komadamo BiH i da smo šovinisti”, rekao je Milanović.

Podsjetimo, Dragan Čović je u pismu međunarodnim zvaničnicima nakon što je CIK raspisao izbore poručio:

“S obzirom na daljnji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, Hrvatski narodni sabor će pristupiti realizaciji svih zaključaka s Izvanrednoga zasjedanja HNS-a u BiH od 19. veljače 2022. te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH”, poručuje Dragan Čović u pismu upućenom brojnim dužnosnicima EU, SAD-a i tijela međunarodne zajednice.”

U prevedenom, Čović namjerava uspostaviti samoupravu koju bi birali Hrvati po ukusu HDZ-a. Takvu namjeru već su oštro osudili Evropska unija, OHR, kao i Američka i Britanska ambasada u BiH.

Pogledajte taj trenutak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.