Pogledajte snimak: Bosanci i Hercegovci ponovo su položili ispit humanosti, stotine volontera pakuje pakete pomoći za Tursku i Siriju

Da su građani Bosne i Hercegovine spremni pomoći onima kojima je to najpotrebnije uvjeravamo se ovih dana kada iz naše zemlje u svijet odlaze slike na kojima stotine volontera nesebično pomaže pri slanju paketa pomoći ugroženima u Turskoj i Siriji.

Upravo takva jedna slika, gdje su volonteri Udruženja Pomozi.ba još jednom pokazali da su položili ispit humanosti, nesebičnosti i solidarnosti, dolazi nam iz skladišta ovog udruženja u Blažuju.

Udruženje Pomozi.ba među prvima je u Bosni i Hercegovini pokrenulo humanitarnu akciju za stanovnike u Turskoj i Siriji u zemljotresom razorenim područjima.

A sve njihove akcije ne bi uspjele da nije bilo izvanrednog odziva građana BiH koji su, kroz pakete sa odjećom i ostalim potrepštinama, uz želje da ove teške dane prebrode što prije, pokazali da su spremni pomoći onima kojima je to trenutno najpotrebnije.

Danas je u skladištu udruženja prisutno nekoliko stotina volontera koji pomažu pri sortiranju i pakovanju robe koja se šalje za Tursku i Siriju.

Svim volonterima, udruženje je obezbjedilo vodu, sokove i užine, a trenutno je prisutno oko 500 do 600 volontera.

Kako je za Klix.ba potvrdila glasnogovornica Udruženja Pomozi.ba Maja Arslanagić, danas je bio posljednji dan kada su građani mogli dostavljati pakete pomoći i narednih dana neće vršiti prikupljanje paketa, izuzev ako od Ambasade Turske ne dobiju drugačije instrukcije.

Za sortiranje i pakovanje robe bit će im potrebno sigurno nekoliko dana s obzirom na, kako nam je potvrdila Arslanagić, ogromnu količinu robe, a sutra će iz BiH krenuti prvi kamion sa dekama i garderobom.

“Sutra u poslijepodnevnim satima bi trebao krenuti prvi kamion, a po planu, ako bude sve kako treba, u petak bi trebao krenuti ostatak kamiona, a prema našoj procjeni – oko 20 kamiona pomoći će krenuti prema Turskoj i Siriji”, kazala nam je ona.

S obzirom da udruženje, za sada, neće vršiti prijem robe, ko želi, moći će pomoći novčanom donacijom – putem poziva ili putem uplate novca na bankovne račune.

Danas je šleper mlijeka, odnosno 33 palete stiglo je za ugroženo stanovništo u mjestima u blizini Hataya na samoj granici Turske i Sirije, a ekipu organizacije Pomozi.ba koja se trenutno nalazi u Turskoj čini 18 ljudi.

Važno je spomenuti da su se humanitarnoj akciji odazvali su i sarajevski taksisti, tačnije prevoznici Crvenog taksija, koji su udruženju ponudili 14 vozila koji su skladište u Blažuju, iz prostorija udruženja na Čengić Vili, prevozili robu.

Također Udruženje navijača FK Sarajevo pozvale je danas sve svoje članove da se odazovu pozivu i pomognu i u ovoj humanitarnoj akciji.

Pogledajte snimak.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.