Pogledajte snimak iz Sarajeva: Veliki redovi za somune ispred pekara ususret prvom ovogodišnjem iftaru

Ispred sarajevskih pekara su primijećeni veliki redovi građana koji su došli kupiti somune za prvi ovogodišnji iftar. Večerašnji iftar počinje u 17:53 sati, a redovi su se počeli stvarati već oko 16:30. Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je poručio da ne smijemo zaboraviti prošlost, ali da moramo biti okrenuti prema budućnosti.

Naime, resiul-ulema prisustvovao je 200. tribini u džematu Podlugovi, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, gdje se prigodno obratio čestitajući mubarek mjesec ramazan.

“Drago mi je da sam danas s vama i da smo se susreli prvog dana ramazana. Ovo je najodabranije vrijeme kojim je Allah mogao počastiti ljudski rod. Ramazan je vrijeme objave Kur'ana koji je naša uputa. Zahvalimo Bogu na ovom odabranom vremenu, neka nas uvijek ovo vrijeme podsjeća da na dunjaluku radimo za ahiret”, kazao je reisul-ulema, javlja agencija Mina.

S obzirom na to da veći broj članova ovog džemata čine majke Srebrenice, reisul-ulema je ukazao i na njihovu veliku žrtvu i ulogu u našem narodu.

“Majke, na hiljade vas, imate sličnu priču, na hiljade naših bošnjačkih majki iz cijele Bosne i Hercegovine imaju slične priče, ali nijedna nije tako jaka, zorna, kao priča majki Srebrenice. Njihova priča nas povezuje s našim iskonskim bićem, da smo uvijek, bez obzira na surovost života, znali pronaći puta. Prije svega ono što ste vi radili ovdje, u međusobnim susretanjima, važno je da savladamo ogromnu tugu i bol u prsima, da nakon toga vidimo svijetlo i ovog svijeta i ahireta”, izjavio je reis Kavazović.

Naglasio je da „samo vjera u Allaha i Njegovu riječ može nadvladati ovu tragediju“.

“Srebrenicu sam svojim očima vidio tek u jednom njenom dijelu, u onom dijelu kada su naše majke i sestre s malom djecom došle i tada smo se pitali zašto nema odrasle djece s njima. Tek smo kasnije razumjeli zločin koji se dogodio ako smo ga razumjeli i ako ga i danas razumijemo.

Koje je to srce moglo učiniti takav zločin, koga danas cijeli svijet doživljava kao najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata. Ono što nas Bošnjake treba da još više osvijesti i ono o čemu treba da razmišljamo, ova tribina je ovdje najbolja poruka, da nećemo zaboraviti.

Toga se boje, ne srame se učinjenog, ne kaju se, ali danas u njihovim očima vidite strah jer znaju da nikada nećemo zaboraviti. Počelo je pisanje o rezoluciji koja treba da se usvoji u UN-u, na pomen toga cijela štampa je ustala i u Srbiji i RS-u da to ne radimo, da se na to ne osvrćemo. To je znak koliko je zločin i njih same prepao”, izjavio je reisul-ulema.

Poručio je da nikada nećemo odustati od toga da se govori istina o onome što se dogodilo.

“Haram bilo svakom ko od sada do zavijeka prestane govoriti o tome što se dogodilo. Jedno je pitanje onog što se dogodilo, drugo pitanje kako ćemo dalje, kud moramo ići, šta moramo poduzimati.

Ovo što ste ovdje uradili je dobra stvar, ali moramo podizati našu djecu, moramo ih školovati, moramo ići dalje, niko nema pravo da na ovom putu zastane.

Danas naša djeca iz Srebrenice i drugih gradova su vrlo uspješni ljudi, školovani, primjer u svemu, to je put koji je ispred nas, znanjem se opirati zlu koje je prisutno. Nikada više ne trebamo vjerovati u dobrotu ljudi, moramo biti svjesni da među njima može proključati zlo, a tome se možemo oduprijeti ako budemo radili na sebi i ako se budemo sjećali, ako budemo našu djecu podizali, da znaju ko su, šta su, gdje idu, koji im je cilj”, kazao je reisul-ulema.

Istaknuo je da je Islamska zajednica uspjela “organizirati naš narod, vratiti se onoliko koliko smo mogli i danas smo pokazali da nema pedlja u BiH gdje nemamo džemat, imama, gdje nemamo ljude koji su organizirani”.

“Tako treba i država da radi. Sinoć smo klanjali teraviju u Čajniču nakon 32 godine u Sinan-pašinoj džamiji. To sve nam govori da u našem narodu ima snage, htijenja, svijesti o zemlji, narodu, identitetu, našoj vjeri. Mi koji smo već u sedmoj deceniji, možemo reći da smo uspjeli sačuvati našu zemlju i ostaviti je našoj djeci da je popravljaju i uređuju. Ramazan je prilika da se podsjetimo na ono što je bilo u prošlosti, da ne zaboravimo naše očeve, braću, djedove, ali naš pogled mora biti uperen u djecu, oni su naša budućnost, njima moramo posvetiti ostatak života”, kazao je reisul-ulema.

Dodao je da “nećemo plakati nad žrtvom, ali ćemo sve svoje snage usmjeriti da ovu djecu podignemo, da oni budu oni koji će ovu zemlju učiniti sretnom”.

“Vama majkama Srebrenice čestitam na upornosti, zahvaljujem vam se na istrajnosti i žrtvi koju podnosite. Sami temelj našeg naroda i zemlje je Srebrenica, to je duboko u temelju naše države, nema čvršćeg temelja od Srebrenice. Budite ponosne na to, budite ponosne na ono što su vaši sinovi učinili. Šehidi Srebrenice i Podrinja najčvršći su temelj na kojem i danas stojimo na prostoru cijele domovine. Nastavite, vi ste heroine, nastavite činiti ono što činite, moleći Boga da ojača naš narod. Nije isključeno da ove snage koje su činile zlo i dalje snuju o svom velikom projektu velikih država na ovim prostorima. Toga kao narod moramo biti svjesni i o tome stalno razmišljati”, poručio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Rijaset Islamske zajednice će tokom ovog mjeseca organizirati brojne vjerske aktivnosti, te jedinstvene programe povodom obilježavanja značajnijih datuma – Lejletul-bedra, Fethu-Mekke i Lejletul-kadra.

Božiji poslanik Muhammed a.s. je rekao da ko priredi postaču iftar, nahrani ga i napoji, imat će istu nagradu kao i on (postač), a da postaču neće biti umanjena njegova nagrada. Prvi dan ramazanskog bajrama će nastupiti 10. aprila 2024.

Pogledajte snimak iz Sarajeva.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.