Pogledajte snimak iz Suda Bosne i Hercegovine: Dodik prekidao sutkinju i zbunjen pitao “Ko ste vi”

Na današnjem ročištu Miloradu Dodiku zbog kršenja odluka visokog predstavnika došlo je do promjene sudije koji vodi postupak, što je iznenadilo Dodika i njegove branitelje, a što je jasno i iz videosnimka iz sudnice, koji je u smontiranoj i kratkoj verziji dat medijima. U nešto manje od 15 minuta videosnimka, koliko je iz Suda Bosne i Hercegovine dostavljeno medijima, vidi se sami početak ročišta na kojem se predstavlja nova sutkinja Sena Uzunović te objašnjava razloge odsustva sudije Mirsada Strike.

Zatim je izostavljen dio kada se obraća Milorad Dodik i njegova odbrana, koji su problematizirali njeno prisustvo i način čitanja optužnice, a pušten je skraćeni dio kada tužiteljica Gordana Bosiljčić i Nives Kanevčev čitaju i objašnjavaju optužnicu. Također je prije čitanja optužnice došlo i do spuštanja zavjese publici zbog ometanja ročišta, no taj dio nije prikazan.

Odbrana Milorada Dodika je imala primjedbe na čitanje optužnice kazavši da to nije urađeno po zakonu, nakon što je sudski postupak razdvojen od optuženog Miloša Lukića, direktora Službenog glasnika RS-a. Međutim, ni taj dio javnost neće moći vidjeti s obzirom na to da ga Sud BiH nije dostavio medijima. Oni uobičajeno dostavljaju samo početak ročišta integralno, a ovaj put su isjekli određene dijelove.

Na kraju, u videosnimak koji nam je dostavljen smontiran je i početak iznošenja odbrane (izlaganje advokata Gorana Bubića), koja je trajala otprilike pola sata.

Šta je rekla nova sutkinja na početku ročišta

Nakon što je sutkinja Sena Uzunović ušla u sudnicu i krenula se obraćati prisutnima, odnosno voditi glavni pretres, čuo se Milorad Dodik kako je u pozadini prekida i kaže: “Tražim objašnjenje. Ko ste vi?”. Ona je zamolila da je ne prekida te objasnila do kakvih je izmjena došlo.

“Za dalje postupanje u ovom predmetu kao sudija pojedinac određena sam ja, sudija Sena Uzunović. Sudija Mirsad Strika, a upravo dajem i objašnjenje optuženom ko sam ja, u maju ove godine ide u penziju.

U međuvremenu će koristiti godišnje odmore iz prošle i tekuće godine tako da je iz tih razloga sudija zatražio presignaciju predmeta na drugog sudiju da ne bi došlo do odugovlačenja ovog krivičnog postupka. Nakon provedene ustaljene proceduru u Sudu BiH, presignacija je izvršena na mene u petak 2. februara 2024. godine”, navela je ona – prenio je Klix.

Nakon što je Tužilaštvo BiH pročitalo optužnicu, sutkinja se ponovo obratila optuženičkoj klupi objašnjavajući presumpciju nevinosti i dajući riječ odbrani da, ukoliko želi, iznese svoje riječi.

“Optuženi, Vi za ovaj sud do kraja ovog postupka kao i svi ostali ste nevina osoba, presumpcija nevinosti se odnosi na svakog optuženog pa tako i na vas, dok se eventualno suprotno ne dokaze. Teret dokazivanja je na tužilaštvu, to vam je poznato.

Sud, dokle god u sudskom spisu egzistira optužnica, nema ovlaštenja da donosi bilo kakvu odluku po pitanju te optužnice dok se ne okonča glavni pretres. To sam vam željela reći nakon tvrdnje zašto sud ne obustavi nešto”, kazala je sutkinja na negodovanje odbrane zbog načina čitanja optužnica, a što nema na videosnimku.

Na kraju odbrana Milorada Dodika je kazala da želi iznijeti u kojem će pravcu ići odbrana optuženog, s obzirom na to da smatraju kako je Tužilaštvo teret dokazivanja prebacilo na odbranu.

Pogledajte snimak sa suđenja koji je objavio Avaz.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.