Pogledajte snimak: Kao odgovor na neustavni “dan RS”, kolone vozila sa zastavama RBiH prodefilovale Zenicom

Više desetina vozila, uglavnom mladih Zeničana, prodefilovalo je večeras ulicama Zenice kao odgovor na 9. januar koji se u Republici Srpskoj obilježava kao “Dan RS-a”, iako je proglašen kao takav neustavan. Na vozilima se vide manje, ali i velike zastave na kojima su poznati ljiljani, a vožnja je trajala nekoliko sati svim ulicama Zenice.

Inače, neustavni “dan RS-a” obilježen je večeras u Banja Luci defileom kroz centar grada, koncertom i dron showom.

Posljednji put Ustavni sud donosio je odluku o ovom pitanju 29. marta 2019. godine, kada je osporio Zakon o danu RS, koji je entitetska Narodna skupština usvojila 2016. godine.

Iako je zakonska odredba koja je označavala 9. januar kao dan RS tada poništena, entitetske vlasti, nažalost, odlučuju ignorisati sudsku odluku.

Inače, povodom neustavnog “Dana RS-a” navijači beogradske Crvene zvezde iz Višegrada organizovali su bakljadu i vatromet na Mostu Mehmed paše Sokolovića na kojem su tokom 1992.godine počinjeni monstruozni zločini nad bošnjačkim civilima Višegrada i okoline.

Veći broj navijača koji sebe nazivaju Delije okupio se kod spomenika palim borcima i na ćupriji gdje su istakli i oficirsku kapu, koja aludira na onu koju je nosio komandant Vojske RS, osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić dok se na snimku koji su objavili na društvenim mrežama, jasno čuje kako uz pjesmu više puta kliču osuđenom ratnom zločincu uzvikujući Ratko Mladić i “đenerale nek je tvojoj majci hvala, što junaka rodila je da se srpstvu vrati slava…”

Slavlje u Višegradu organizirano uoči 9.januara još jednom je probudilo mračne duhove prošlosti, iz vremena kada kada su upravo na ovom mjestu počinjeni zločini, te pokazalo kako se, veličanje ratnih zločinaca, a samim tim i glorikikacija zločina nastavlja uprkos zakonima o zabrani.

“Višegradski most Mehmed paše Sokolovića je najkrvaviji svjedok srpskih zločina nad Bošnjacima.

I Ratko Mladić – otac zločina. Most Mehmed paše Sokolovića koji je pod zaštitom UNESCO-a je najkrvaviji most u svjetskoj baštini, najveća klaonica za Bošnjake Višegrada 1992 godine.

Temelji mosta su natopljeni Bošnjačkom krvi.

Kakvu poruku može poslati “Generalova” kapa na sofi gdje su klali Bošnjake, kakvu poruku šalje ovo što se dešava bez obzira na sve? Pozivamo Visokog predstavnika i Tužilaštvo BiH da zaustave vrijeđanje žrtava i porodica ubijenih, i da po službenoj dužnosti Tužilaštvo podigne optužnicu protiv odgovornih koji su dozvolili ovako sraman i uvredljiv čin”, poručila je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žena-žrtva rata”.

Pogledajte snimke iz Zenice i Višegrada.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.