Pogledajte snimak medvjedice i razigranog mečeta iz BiH: “Baš je velika”

Brojnost medvjeda u šumama Grmeča značajno je povećana posljednjih godina, a njihovo prisustvo sve se češće bilježi i u neposrednoj blizini naseljenih mjesta u okolici Sanskog Mosta.

Posljednjih nekoliko sedmica više susreta s ovim gospodarima šuma prijavljeno je od strane mještana podgrmečkih sela, planinara, izletnika i lovaca koji uređuju lovačke čeke i obavljaju druge aktivnosti u lovištima za vrijeme lovostaja.

“Ovih dana primili smo zaista veliki broj dojava ljudi koji su imali bliske susrete s medvjedima, a mnogi su ih snimili svojim kamerama i mobilnim telefonima.

Posljednji takav slučaj imali smo u okolini sela Kozin, gdje je jedan naš član snimio veliku medvjedicu s razigranim mečetom.

Niti u jednom slučaju nije zabilježen napad medvjeda na čovjeka i takvi primjeri su na ovim prostorima zaista rijetkost”, kaže Mesud Aganović, sekretar Lovačkog društva “Sana” – prenose Nezavisne.

Dodaje kako je neposredno prije toga snimljen i ogroman medvjed na obroncima planine Mrežnice, koja predstavlja lovački revir gdje je zabranjen lov i gdje obitava značajan broj raznih životinja.

Prema procjenama iz ovog lovačkog društva, samo na području kojim oni gazduju trenutno živi više od 50 medvjeda, što je višestruko veći broj u odnosu na samo deceniju prije.

S obzirom na to da se medvjedi u potrazi za hranom spuštaju iz viših planinskih područja u nizine, lovci smatraju kako se i u narednom periodu može očekivati njihovo povećano prisustvo, posebno iz razloga što se ove godine očekuje bogat urod voća.

“U poslijeratnom periodu brojna podgrmečka sela su opustjela pa se sada medvjedi i druge životinje bez straha kreću tim prostorima, hrane se u napuštenim voćnjacima i spuštaju u neposrednu blizinu grada”, kaže Aganović.

Razmnožavanju ovih veličanstvenih životinja doprinijelo je to što su zakonom strogo zaštićene i zabranjen je lov na njih.

Najčešća šteta koju medvjedi čine je na košnicama, s obzirom na to da brojni ovdašnji pčelari posjeduju pokretne pčelinjake koje odvoze na ispašu.

U proteklom periodu zabilježeno je mnogo takvih primjera, a u Lovačkom društvu “Sana” ističu kako su u velikom broju slučajeva bili primorani da vlasnicima nadoknađuju dio pričinjene štete s obzirom na to da gazduju lovištem u kojem obitavaju medvjedi.

Pogledajte snimak koji su objavili iz Lovačkog društva “Sana” uz opis: “Baš je velika”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.