Značajna materijalna šteta: Medvjed napao na košnice, mještani u strahu…

U mjestu Gusići u goraždanskoj mjesnoj zajednici Orahovice medvjed je napao pčelinjak porodice Bećirević, nanijevši značajnu materijalnu štetu.

Prema riječima mještana radi se o ženki sa troje mladunaca koja je više puta primijećena na širem području ove mjesne zajednice.

– Pozvali smo i policiju da dođe i napravi zapisnik, ali pošto je stalno tu u okolini i pravi nam štetu moraćemo vidjeti i sa lovačkim društvom kako da riješimo ovaj problem.

Sada su u pitanju košnice, ali stanovništvo je uplašeno i pribojava se težih posljedica – kazao je za portal “Avaza” Armin Arnaut, predsjednik MZ Orahovice.

Spuštanje medvjeda u naseljena područja

Podsjećamo, u aprilu su nadzorne kamere snimile medvjeda koji je protrčao kroz naselje Brnjaci na području Kiseljaka.

Riječ je o naseljenom području sa velikim brojem domaćinstava. Na videu se vidi i automobil koji je išao iza medvjeda.

Brojno stanje medvjeda na području lovišta kojim gazduje Lovačko društvo „Sana“ iz Sanskog Mosta značajno se povećalo u posljednjim godinama, pa više nije neobično da se ovi gospodari grmečkih šuma u potrazi za hranom spuštaju u neposrednu blizinu naseljenih mjesta.

O tome govori i slučaj iz sela Slatina, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od ovog grada, gdje je medvjed prije nekoliko dana provalio u kukuruzanu te se počastio kukuruzom.

„O ovom slučaju obavijestio nas je vlasnik, koji kaže kako je naknadno primijetio da je kukuruzana razvaljena. Očigledno je da se radi o velikom medvjedu, jer treba ogromna snaga da se ovo uradi“, kaže Mesud Aganović, sekretar pomenutog lovačkog društva.

U proteklim godinama česti su slučajevi da medvjedi napadaju košnice, koje sanski pčelari iznose na planinske obronke, i goste se medom.

Iskusniji lovci kažu da se medvjedi sada bude iz zimskog sna i da su u potrazi za hranom, a s obzirom na to da ih je u grmečkim šumama sve veći broj, mnogi se spuštaju i u neposrednu blizinu sela.

Tome ide u prilog što je u poslijeratnom periodu veliki broj podgrmečkih sela napušten, pa se ovi šumski predatori bez straha kreću velikim prostranstvima.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.