Pogledajte snimak neprimjerenog ponašanja Milorada Dodika u Sudu BiH

Sud Bosne i Hercegovine je konstatovao da su se predsjednik entiteta RS, Milorad Dodik, i Miloš Lukić, vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika ovog entiteta izjasnili da nisu krivi, jer su obojica na ročištu rekli da ne razumiju optužnicu za krivično djelo “neizvršavanje odluka visokog predstavnika”.

Odbrana Dodika je insistirala da objasni zbog čega je optužnica nerazumljiva, ali je sutkinja Jasmina Ćosić Dedović objasnila da je u ovoj fazi predviđeno samo izjašnjenje, a da će tokom glavnog pretresa moći izricati ta pitanja, osim u slučaju kad optuženi nema branioca.

“Prvo ja uopšte ne razumijem o čemu se radi… Čitao sam malo, to što sam saznao to uopšte ne stoji”, rekao je Dodik, dodajući da je u pitanju politički postupak.

Sudija ga je dva puta prekidala, dok je objašnjavao kako ne razumije nijedan navod optužnice, te se žalio što nema zastave Republike Srpske na aktu, koji nije dobio na ćirilici.

Goran Bubić, branilac Dodika, je tražio da istakne argumente zbog kojih je optužnica nerazumljiva, ali je Sud rekao da će svoje dokaze moći iznijeti tokom suđenja, piše Detektor.

Lukić je rekao da ne razumije također optužnicu.

“Radio sam po zakonu, ne znam šta mi se stavlja na teret”, nakon čega je Ćosić Dedović konstatovala da i on negira krivicu.

Dodik je kada je sudija tražila da provjeri lične podatke rekao da ne može ustati jer ga bole leđa.

Ali nakon što to nije objasnio podrobnije, sudija je konstatovala da je u pitanju nepoštivanje suda.

“Ovdje se očigledno radi o nepoštovanju suda, koje će Sud konstatovati”, rekla je i napomenula da je Odbrana ranije uložila prigovore na optužnicu koji su rješeni.

Bubić je po okončanju ročišta kazao da ima saznanja da je u ovom predmetu, mimo CMS-a, imao saznanja da je planiran da bude dodjeljen sudiji Goranu Radeviću.

Tužilaštvo BiH je u augustu podiglo optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika ovog entiteta Miloša Lukića koja ih tereti za “neizvršavanje odluka visokog predstavnika” jer nisu primijenili i proveli odluke visokog predstavnika.

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio Odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

Prema prvoj tački optužnice, Dodik je, koristeći službene ovlasti, donio Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koji je svojeručno potpisao, a što je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila 21. juna, na taj način ne primjenjujući i ne provodeći odluku visokog predstavnika kojom se obustavlja zakonodavni postupak donošenja navedenog zakona, kao i ukaz.

U drugoj tački se navodi da je Lukić, kao vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske 9. jula potpisao obrazac kojim je omogućio objavljivanje odluka i zakona koje mu je proslijedio Dodik.

“Dodik i Lukić, kao službene osobe u institucijama Republike Srpske, nisu primijenili i proveli odluke visokog predstavnika za BiH”, stoji u optužnici, u kojoj se dodaje da su počinili krivično djelo “neizvršavanje odluka visokog predstavnika”.

Pored činjeničnog opisa, tužioci Tužilaštva BiH optužnicom su predložili da se Dodiku i Lukiću izrekne mjera sigurnosti zabrane obavljanja funkcije. U odnosu na Dodika, navodi se prestanak obavljanja funkcije predsjednika Republike Srpske, a Lukiću prestanak obavljanja funkcije direktora Službenog glasnika u trajanju od deset godina.

U narednom periodu bi Sud BiH trebao zakazati početak suđenja.

Pogledajte snimak sa današnje ročišta.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.