Pogledajte snimak sramotnog incidenta ispred Suda BiH nakon ročišta Dodiku: Zašto ovaj lik traži da ga zovu “ekselencijo”?

Direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo Nedeljko Elek danas se, nakon ročišta predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku ispred Suda BiH ponašao veoma bahato prema jednom od policajaca koji je samo radio svoj posao. Naime, Elek je parkirao svoj automobil sa diplomatskim tablicama na trotoar ispred Suda BiH, a na instrukciju policajca da pomakne automobil Elek ga je verbalno napao pozivajući se na diplomatske tablice.

“Mi imamo diplomatski imunitet. Moraš se ponašati pristojno i kulturno prema licima koja imaju diplomatski imunitet. Dino i kulturno: ‘izvinite vaša ekselencijo’.

Slušaj šta sam ti rekao”, rekao je Elek policajcu.

Iako je čudno da direktor gasne kompanije ima diplomatske tablice, saznali smo da je Elek počasni konzul Bjelorusije u Bosni i Hercegovini, što znači da ima pravo na diplomatske tablice na službenom vozilu.

Odlukom Predsjedništva BiH 22. jula 2020. godine data je saglasnost za prihvatanje Nedeljka Eleka za počasnog konzula Republike Bjelorusije u Bosni i Hercegovini, kao i za otvaranje Počasnog konzulata Republike Bjelorusije u Bosni i Hercegovini.

Gospodin Nedeljko Elek je nosilac Identifikacione iskaznice sa rokom važenja do 9. septembra 2024. godine.

U skladu s Odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, odredbe Bečke konvencije o konzularnim odnosima u vezi sa olakšicama, privilegijama i imunitetima primjenjuju se i na počasnog konzula Republike Bjelorusije u Bosni i Hercegovini.

Počasni konzulat ima pravo na diplomatske tablice za službeno vozilo počasnog konzulata.

Bilo kako bilo, sve ovo ne znači da se Elek treba ovako ponašati prema policajcima koji su samo radili svoj posao. Jedna od obaveza diplomata je svakako i da poštuju službene organe države u kojoj se nalaze.

Ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramu Isaka novinari zamolili su da pogleda snimak tog incidenta ispred Suda BiH i da svoj komentar na postupanje policije.

“Treba uzeti u obzir da je riječ o specifičnoj situaciji u kojoj je evidentno da regulaciju saobraćaja vrše dva policijska službenika”, kazao je Isak, te nastavio:

“Posebno treba voditi računa o nepristojnom ponašanju Nedeljka Eleka koji je vjerovatno i želio da izazove incident u Sarajevu kako bi on i slični njemu propagirali priču da je glavni grad Bosne i Hercegovine nesiguran za pripadnike srpskog naroda, što je čista glupost.”

Federalni ministar je kazao da ne bi kritikovao policijskog službenika koji je mirno pokušao izbjeći sukob s Nedeljkom Elekom.

“Objavljeni snimak govori ponajviše o nepristojnosti direktora iz Istočnog Sarajeva. Uvjeren sam da će MUP Kantona Sarajevo naknadno uručiti prekršajni nalog Eleku. Policajci trebaju izbjeći uplitanje u cirkus koji pokušavaju režirati lojalni kadrovi Milorada Dodika”, objasnio je Isak.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.