Pogledajte šta je sada Dodik uradio BiH: Odbija trgovinski sporazum s Velikom Britanijom koji su potpisale sve zemlje regije

Milorad Dodik (SNSD) kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine jučer je blokirao odobravanje trgovinskog sporazuma sa Velikom Britanijom i aktivirao entitetski interes pod obrazloženjem da predmetni sporazum šteti BiH.

Riječ je o sporazumu koji su potpisale već četiri zemlje Zapadnog Balkana, a Crna Gora je u finalnoj fazi potpisivanja. Sada jedino BiH zbog Dodika problematizira dogovaranje partnerstva, saradnje i trgovačke aktivnosti sa Velikom Britanijom s obzirom da zbog izlaska Britanije iz Evropske unije naša zemlje nema nikakav sporazum koji će bilateralno urediti te odnose.

Trgovina i generalno saradnja s Velikom Britanijom do sada se zasnivala na postulatima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i BiH, ali nakon Brexita BiH nema definisane trgovinske odnose sa zvaničnim Londonom.

Ideju za poseban bilateralni sporazum inicirala je Velika Britanija te dostavilA nacrt ugovora koji se u najvećoj mjeri zasniva na većini postavki kakve se nalaze i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Identičan tekst koji je dostavila BiH Velika Britanija je dostavila i svim zemljama Zapadnog Balkana. Do sada su četiri države potpisale taj sporazum, uključujući i Srbiju. Sporazum nije potpisan sa BiH i Crnom Gorom, s tim što Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, prenosi Klix.

Velika Britanija je o ovim sporazumima obavijestila i Evropsku uniju, naglašavajući da će se zasnivati na svim postulatima koje sadrži i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te EU nije imala nikakve primjedbe.

Ali primjedbe vidi ili se pravi da ih vidi Milorad Dodik, koji je cijeli proces preusmjerio na parlament RS-a. Tako će sada Narodna skupština RS-a raspravljati o ovom sporazumu i na poziv Dodika vjerovatno odbiti potpisivanje. U svemu tome ne treba zanemariti da Dodik, u brojnim prilikama kada se obraća javnosti, i kada komentira međunarodnu zajednicu demonizira Veliku Britaniju te je predstavlja kao neprijatelja.

Jasno, Dodiku smeta aktivniji angažman Britanije na Zapadnom Balkanu te otvoreno protivljenje njegovoj secesionističkoj politici. Tu se podrazumijevaju i sankcije koje je Velika Britanija uvela Dodiku, ali i predsjednici RS-a Željki Cvijanović. Ako se zna kakva je procedura onda je jasno da će BiH dugo čekati na potpisivanje trgovinskog ugovora s Britanijom, zbog čega će ispaštati bh. privreda, a najviše izvoznici.

BiH je u 2021. godini u Veliku Britaniju izvezla roba u vrijednosti od 91 milion KM. U istom periodu BiH je iz Velike Britanije uvezla roba u vrijednosti od 72 miliona KM.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.