Pogledajte šta je Željko Komšić rekao uživo u emisiji o “nasljedniku” Dragana Čovića i nekontrolisanom potezu Milorada Dodika

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić bio je gost u Dnevniku D FTV-a.

Komšić navodi da u HDZ-u BiH postoji samo jedan šef i da je sve kako on kaže.

“Nema tu paralelne igre. Tamo se sluša samo Dragan Čović. Tako da je nebitno je li kandidat Čović ili Mario Kordić”.

Navodi da je suština odgađanja izbora zadnji pokušaj HDZ-a da u ovoj nekoj vrsti sudijske nadoknade pokuša izvršiti pritisak, prije svega preko Plenkovića i njegovih veza u Briselu, pa i nekih briselskih krugova da se dobije određeni ustupak u smislu izmjene Izbornog zakona.

“S tim što je sad HDZ zapravo reducirao svoje zahtjeve i oni sad pokušavaju dobiti to da se bar u Izbornom zakonu definiše način izbora delegata u Domu naroda kako je to već bilo utvrđeno odlukom CIK-a 2018. koja je, prema mom mišljenju, protuustavna.

Nije se moglo pozivati na rezultate popisa iz 2013., Ustav to direktno priječi, ali tadašnji CIK je to uradio preferirajući HDZ, odnosno u korist HDZ-a raspodjelu mandata u Domu naroda u Klubu Hrvata. I HDZ to sad pokušava samo ozakoniti.”

Komšić pojašnjava da je kasno za stvari koje su već regulisane po važećem Izbornom zakonu.

“Kao što je izbor zastupnika u raznim nivoima vlasti, članova Predsjedništva itd. Ali za izbor delegata u Dom naroda nije kasno. To je područje ostalo nepokriveno. 2018. je pokriveno privremenom odlukom tadašnjeg CIK-a na protuzakonit način. Ta rupa stoji još uvijek i HDZ pokušava sad izboksovati da to zacementira.”

O apelaciji pred Ustavnim sudom BiH Komšić kaže da je cilj vratiti Dom naroda i Vijeće naroda RS-a na mjesto koje im pripada po Ustavu, a to je zaštita vitalnog nacionalnog interesa.

Smatra da je najavljeno obraćanje Igora Kalabuhova na posebnoj sjednici NSRS-a “inadžijski, samoubilački potez” Milorada Dodika.

Pogledajte video.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.