POKUŠAJI VJEŠTAČKOG IZJEDNAČAVANJA SDA saopštila: Presuda Vikiću i Pušini je poraz za one koji žele mijenjati karakter rata

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja prvostepenu presudu Suda Bosne i Hercegovine kojom su Dragan Vikić i Jusuf Pušina oslobođeni odgovornosti za ratni zločin koji im se stavljao na teret.

Postupak protiv Vikića i Pušine, kako se navodi u saopćenju SDA, jedna je u nizu potvrda postojanja očigledne namjere da se masovnim podizanjem optužnica protiv starješina Armije i MUP-a RBiH pokušava izmijeniti karakter rata i relativizirati agresija izvršena na BiH, dok je presuda još jedan poraz kreatora takvih pokušaja.

Vikić i Pušina su, kako se dodaje, imali časnu ulogu u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije i takva uloga je ovom presudom i potvrđena.

SDA poziva Tužilaštvo BiH i sve ostale nadležne pravosudne institucije da se aktivnije posvete istraživanju i procesuiranju stvarno odgovornih za ratne zločine, naročito onih sa A liste Haškog tribunala, za koje je osnovana sumnja već utvrđena, a brojni dokazi prikupljeni.

Pokušaji vještačkog izjednačavanja

“Pokušaji vještačkog izjednačavanja jedinih legalnih vojnih i policijskih formacija u BiH sa paravojskama i parapolicijama čije je zločine utvrdio Haški tribunal mora prestati jer to nije način kojim se može zadovoljiti pravda i omogućiti prevazilaženje ratnog naslijeđa”, kaže se u saopćenju SDA.
Posdsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu u predmetu Dragan Vikić i ostali, kojom su komandant Vikić i nekadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH Jusuf Pušina oslobođeni optužbi.

Ovu, prvu, informaciju prenijeli su Vikićevi saborci i prijatelji koji su izašli iz sudnice i slave ispred Suda BiH.

U ovom predmetu su optuženi Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić. Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju. Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Optuženi su se teretili da su postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika, te da su znali i bili informirani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru, na području sarajevskog naselja Dobrinja i njihovom stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su nakon toga izvedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u središtu Sarajeva, gdje su protivno Ženevskim konvencijama i odredbama međunarodnog humanitarnog prava koje definiraju postupanje sa ratnim zarobljenicima, ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su navodno sudjelovali optuženi Uzunović i Čovčić i druge osobe.

Izricanje presude

Prilikom dolaska na izricanje presude komandanta Vikića dočekali su brojni saborci i prijatelji kako bi mu pružili podršku.

Prilikom iznošenja završnih riječi, advokatica odbrane Adna Dobojlić naglasila je da u ovom slučaju nije bilo nikakve efektivne kontrole Vikića niti je naređivao osobama za koje se smatra da su maltretirali ratne zarobljenike.

U izjavi medijima nakon iznošenja završnih riječi, ona je kazala kako je komandant Vikić kažnjavao i za najmanje prijestupe s obzirom na to da je jasno da je vodio profesionalnu jedinicu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.