Političar iz RS Petar Đokić kod Hadžifejzovića otvoreno poručio: “Genocid ne treba negirati bilo gdje da se desio!”

Petar Đokić, lider Socijalističke partije RS gostovao je u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifjezovićem.

“Moramo biti spremni da se suočimo sa istinom o genocidu! Imamo i presude međunarodnih sudova, priznanja, pokajanja…”, kazao je Đokić.

“Genocid ne treba negirati bilo gdje da se desio”, kazao je on.

“To treba razumjeti i nikada ne treba prestati tragati za potpunom istinom o onome što je prethodilo o svemu tome što je na kraju proizvelo takav stav da se negdje desio genocid, Nije to samo na ovim prostorima nego i na nekim drugim gdje su ljudi masovno stradali”, kazao je Đokić.

Upitan da li je nakon toga imao komunikaciju sa koalicionim partnerom na tu temu Miloradom Dodikom, on je rekao da ga nije zvao po pitanju izjava o genocidu.

“Moramo biti spremni da se suočimo sa istinom o genocidu! Imamo i presude međunarodnih sudova, priznanja, pokajanja…”, kazao je Đokić.

On je kazao da se na ovim prostorima bježi od istine.

“Da smo otvorenije pričali o zločinima, do sada bismo došli do podataka gdje se koji zločin dogodio i ko ga je počinio! Krivicu ne možemo kolektivizirati! Krivicu trebamo konkretizovati! Trebamo govoriti o konkretnim imenima, brojevima i mjestima”, kazao je Đokić.

Komentarišući dopune krivičnog zakona o kažnjavanju negiranja genocida, on je rekao da bivši vioski predstavnik u BiH Valentin Incko nije trebao donositi takav zakon, a posebno nije smio to uraditi onog dana kada je odlučio da ode.

Pogledajte gostovanje Đokića.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.