Politički analitičar iz Hrvatske otvoreno o neustavnom danu RS: “Prelet američkih aviona je poruka da su Amerikanci tu”

Nije prvi put da u bh. entitetu Republika Srpska obilježavaju 9. januar. Ne vidim zašto bi se trebalo dogoditi nešto, što bi dovelo do još većih napetosti u Bosni i Hercegovini. Činjenica je da Milorad Dodik i njemu slični ne odustaju od obilježavanja, a dobro znamo šta taj datum znači. Crvena linija se rastegla, no dok Dodik i još neki političari budu birani i ne završe iza rešetaka, stvari će ostati kakve jesu. To je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazao politički analitičar iz Hrvatske Denis Avdagić.

Evo kako vidi situaciju u cijelom regionu, nakon posljednjih aktivnosti Milorada Dodika…

“Regionalno – mislim da su stvari mirne.

Neće Srbija ući Bosnu i Hercegovinu, niti će Srbija napasti Hrvatsku. lako ima usijanih glava, mnogo su realniji u Srbiji nego 90-tih godina.

No, Srbija je upetljana u dešavanja u BiH, to ne treba naglašavati. I na Kosovu, neću ni govoriti o tome.

Potrebno se jako mnogo godina da se riješe neke stvari, zbog nespremnosti da se dovši jedan projekt. Govorim o reformama u BiH, koje su pokrenute i nikada nisu dovršene. I zbog toga imamo takvu situaciju da se drugi upetljavaju u dešavanja u BiH”, smatra Avdagić

On smatra da sama moć Milorada Dodika bi bila nikakva bez tog upetljavanja.

“Njegova svjetlost imidža kakvog ima sada, bi bila jako brzo nestala.

Ko su njegovi prijatelji? Dodik je spomenuo čak da ima prijatelje i u Hrvatskoj.

Ne znam na temalju čega je to izjavio. Zar on misli da će Zoran Milanović podržati secesiju RS? Naravno da neće…. Neće ni Andrej Plenković.

Pitanje je koliki je njegov saveznik i Aleksandar Vučić? Jeste, ali samo po pitanju ideologije koju dijele. Ideologija Srpskog sveta postoji. Imate jednu ideološku politiku koja ne želi ‘samo svoje’, već želi mnogo više nego što je potrebno”, priča Avdagić.

Pitanje je koliki je njegov saveznik i Aleksandar Vučić? Jeste, ali samo po pitanju ideologije koju dijele. Idologija Srpskog sveta postoji. Imate jednu ideološku politiku koja ne želi ‘samo svoje’, već želi mnogo više nego što je potrebno”, priča nam Avdagić.

Jedan od najpoznatijih političkih analitičara na zapadnom Balkanu dao je zanimljivu opasku…

“Vidite li da su radnici Srbije bili dominatna radna snaga u Hrvatskoj, to posebno se odnosi na Jadranu. Ide se na tu varijantu da se više ne gleda da li se zovete Dušan, Zoran, Adnan…

Neki će od njih i ostati u Hrvatskoj. Zašto ovo govorim? Govorim iz razloga kada se gleda – što je nama ovo trebalo pitamo!?

Ako ćemo realno postaviti stvari – gdje se bolje živi između FBiH i RS? Gdje se bolje živi u FBiH ili Srbiji?

Gdje se uništavalo? Nisu ljudi išli u Srbiju i uništavali! Da li su Sarajlije mogle prekinuti granatiranje drugi dan za vrijeme agresije Srbije? Jesu, ali znamo kako – jedino da odu iz grada”, dodao je Avdagić.

Očekuje brzi europski napradak Bosne i Hercegovine, ali samo pod uvjetom da Srbija pusti našu zemlju iz zagrljaja…

“Uvjeren sam da ako Srbija želi ostati i ako pusti BiH iz svog zagrljaja, da bi Bosna mogla napredovati daleko brže od Srbije. Može li se Srbija otrgnuti iz svog zagrljaja, iz zagrljaja Kosova? Oni očajnički traže neki izlaz.

Jasno je da Dodik i slični čekaju hoće li biti promjene vlasti nakon američkih izbora.

I ne samo on, puno njih u svijetu misli da će to nešto temeljito promijeniti. Znamo svi da se nadaju promjenama u Americi, dolasku Donalda Trumpa.

Nadaju se da će s njegovim dolaskom moći Dodik, Vučić i slični kazati – evo vidite da smo bili u pravu. No, znate kako se kaže – ne radite račun bez krčmara! Ako i dođe ponovo Trump, on neće biti diktator nijedan dan”, naglašava Avdagić.

Amerikanci su mu u ponedjeljak, 8. januara, poslali jasnu poruku. Njihovi borbeni avioni izveli su vojnu vježbu iznad teritorija Bosne i Hercegovine, tačno na dan kada je u Banjoj Luci najavljen početak dvodnevnog obilježavanja dana RS kojeg je Ustavni sud BiH proglasio diskriminatornim i neustavnim.

“Prelet američkih aviona je poruka da su Amerikanci tu i da se to radi kako bi poruka bila što jasnije poslana. Američka baza je jako blizu, mogu reagirati kada god bude potrebno”, ocjenjuje Avdagić.

Za kraj ima i poruku za visokog predstavnika Christiana Schmidta…

“Povuci prave poteze i ne diraj imovinu jer ona pripada državi, ne entitetima. To je vrlo važno i sve dok je tako pojedinci se nemaju čemu nadati”, podvukao je za portal Radiosarajevo.ba politički analitičar iz Hrvatske Denis Avdagić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.