in , , ,

Poplave u Njemačkoj, ima poginulih, desetine su nestali, telefonske i internetske konekcije prekinute

Velike poplave u Njemačkoj

Fena

Velike poplave u Njemačkoj.

Spasilačke operacije ometene su činjenicom da su telefonske i internetske konekcije prekinute u dijelovima regije, jugozapadno od Koelna, prenosi Fena.

Šest kuća se urušilo tokom noći u selu Schuld.

– Brojni ljudi prijavljeni su nam kao nestali – saopćila je policija.

Schuld se nalazi u Eifelu, seizmički osjetljivoj brdovitoj teritoriji s malim selima jugozapadno od Koelna.

Puni obim šteta u regiji još nije utvrđen, a brojna sela su odsječena zbog nabujalih voda i klizišta. Snimci postavljeni na društvene mreže prikazuju automobile koji plutaju ulicama i kuće djelimično urušene.

Vlasti su objavile vanredno stanje u regiji nakon višednevnih obilnih padavina koje su također zahvatile velike površine zapadne i centralne Njemačke, kao i susjednih zemalja, izazivajući obimne štete.

Vlasti u oblasti Rhine-Sieg južno od Koelna naredile su evakuaciju nekoliko sela kod vještačkog jezera Steinbachtal u jeku strahovanja da bi i tu brana mogla pući.

Vatrogasac se utopio u srijedu tokom spasilačkog rada u zapadnom njemačkom gradu Altena, i drugi se onesvijestio tokom spasilačkih operacija u elektrani u Werdohl-Elverlingsenu. Jedan čovjek je nestao u istočnom gradu Joehstadtu nakon što je pokušao da zaštiti svoju imovinu od nabujalih voda.

Željezničke linije prekinute su u velikim dijelovima Sjeverne Rajne-Vestfalije, najmnogoljudnije njemačke države. Guverner države Armin Laschet, iz koje dolazi kandidat za nasljednika Angele Merkel na kancelarskom položaju na jesenjim njemačkim izborima, trebao bi posjetiti poplavama zahvaćeni grad Hagen tokom dana.

Njemačka meteorološka služba DWD prognozirala je da će padavine oslabiti tokom današnjeg dana.

Neprekidna kiša tokom noći pogoršala je situaciju u poplavljenim regijama na istoku Belgije, gdje javljeno o utapanju jedne osobe i još najmanje jedna osoba je nestala, prenosi AP.

Advokat Ifet Feraget uoči ročišta: Ako optužnica bude potvrđena, osumnjičeni mogu ostati u pritvoru i do dvije godine

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić Lani Pudar uručila kartu za korištenje Olimpijskog bazena Otoka