Porodica iz Tešnja koja je uspjela, ljubav prema drvetu pretvorili u ozbiljan biznis, rade namještaj koji je postao svjetski hit

Posljednje Vijesti

Firma Artisan se razvila iz malene stolarske radionice u veliku firmu koja posluje širom evrope.

Priča je krenula prije četrnaest godina kada je tešanjska obitelj Ćostović ljubav prema drvetu odlučila pretvoriti u ozbiljan biznis.

Njihov je plan mnogima tada zvučao suludo; odlučili su usred Bosne proizvoditi skupi dizajnerski namještaj i prodavati ga na inozemnom tržištu.

Najprije su krenuli raditi custom made namještaj, a dvije godine kasnije stvorili su svoju kolekciju.

“Drvo je naša obiteljska tradicija”, govori generalni direktor firme Mirza Ćostović. Objašnjava da Artisan vuče korijene iz njihove malene obiteljske radionice koja se obradom drveta počela baviti još u Jugoslaviji, 70-ih godina.

U to vrijeme u selu nije bilo industrijske struje, pa su ručno izrađivali stolariju, lamperiju, podne i zidne obloge, a njegov amiđža Fadil Ćostović, jedan od vlasnika Artisana, još je kao klinac počeo oblikovati drvo i raditi u toj radionici.

U vrijeme rata sve je stalo, pa je i ta malena radionica zatvorila svoja vrata. No, nakon završetka rata ponovno kreću s radom.

U to su vrijeme, opisuje Mirza, mnogo radili i na renoviranju razrušenih kuća, a igrom slučaja početkom 2000-ih u Tešanj dolazi jedna holandska kompanija koja je ondje prebacila svoju proizvodnju.

“Priča se posložila tako da smo krenuli surađivati s njima i vrlo brzo smo dobili iskustvo i u izradi namještaja”, govori Mirza i dodaje da se nakon šest, sedam godina njegov amidža Fadil ipak odlučuje vratiti porodičnom poslu i s partnerima osniva Artisan.

Startali su, govori, s petnaestak ljudi, a danas ih u proizvodnim pogonima imaju više od 250.

Artisan godišnje izbaci desetak novih proizvoda, no ne idu svi u prodaju. “Mi stalno razvijamo nešto novo i pokušavamo unaprijediti stvar s tehnološke strane”, govori direktor razvoja Edo Mandžukić i dodaje da im je kvaliteta uvijek na prvom mjestu.

“I baš zato nama nije više problem prodati, nego proizvesti. Kvaliteta ne smije trpjeti i toga se držimo, pa ponekad i kasnimo s rokovima jer se ne želimo zezati s kvalitetom”, nadovezuje se Ćostović, prenosi telegram.hr.

“Malo je svjetskih tvornica koje mogu ponuditi ovaj nivo kvalitete, a i dosta ih je odustalo od rada s punim drvetom tako da smo već sada mnogima postali prijetnja.

Mi konstantno ulažemo, a sve što naša kompanija zaradi reinvestiramo u nove hale, drvo i strojeve. Strast nam je graditi brand, ostati prepoznatljiv i to nas drži da se ne uljuljamo u postojeći uspjeh”, zaključuje Ćostović.

Leave your vote