Poruka Dragana Čovića iz Mostara: “Konačna odluka o izmjenama Izbornog zakona mora biti kompromis između svih nas”

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović održao je konferenciju za medije nakon 25. sjednice Predsjedništva HDZ-a gdje se govorilo o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Između ostalog, predsjednik HDZ-a Dragan Čović dotakao se i teme izmjena Izbornog zakona te je naglasio kako krajem septembra očekuje razgovore s američkim i evropskim zvaničnicima o ovoj temi.

“Aktivnosti traju i održavaju se svaki mjesec na različitim nivoima. Imamo jasan termin za završni dio septembra, gdje će se dešavati sastanci s evropskim i američkim zvaničnicima, kako bismo došli do dogovora o izbornom zakonodavstvu.

Mislim da je moje pismo pokazalo da nećemo pasti u zamku špekulacija pa i o brojci Hrvata na vlasti i igranja s brojem i postocima. Mislim da Hrvata u institucijama BiH ima mnogo manje u odnosu na popis stanovništva iz 2013. godine”, rekao je Čović.

Također, naglasio je kako će on, ali i HDZ uvijek pozivati na ustavno domoljublje i zbog toga su upravo neophodne izmjene Izbornog zakona kako bi se ispoštovale odluke Ustavnog suda BiH.

“Pozivam na ustavno domoljublje, da se poštuju Ustav i zakoni, a kada budemo imali dovoljno kapaciteta da mijenjamo Ustav, to ćemo i raditi. Pismo je jasno napisano i tu stoji da Ustavni sud traži promjenu Izbornog zakona, ako toga ne bude, onda neće biti uslova za održavanje izbora.

Želimo osigurati legitimno predstavljanje i provođenje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava u strazburu. Prihvatili smo i mjere ograničenih ustavnih izmjena kako bi se mogao provesti cijeli proces kada je riječ o Izbornom zakonu”, pojašnjava predsjednik HDZ-a BiH.

Osim toga, Čović je poručio kako sporazum iz Mostara može biti dobra osnova za razgovore na višim nivoima kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona.

“Imali ste svjedoke koji su s nama radili da bismo došli do Mostarskog sporazuma. Radili smo zajedno s predstavnicima OHR-a, OSCE-a i njihova nazočnost je bila nedvojbena, njihov paraf isto tako i nemamo ih šta uvjeravati.

Trebamo ono što smo dogovorili provesti u djelo. Oni će nas dovesti za stol, iako je to naša konačna odluka i za Izborni zakon i za Ustav i to mora biti kompromis između svih nas. U skladu s mehanizmom koordinacije, mi ćemo se dogovoriti o svim pitanjima.

Moje današnje pismo diplomatama sugerira da ovaj posao treba raspraviti u devetom mjesecu.

Bio sam zagovornik da to uradimo do kraja šestog mjeseca, međunarodne institucije su to ostavile za jesen i nadam se da to možemo završiti kako ne bismo ulazili u faze rasprava, bojkota i sličnih stvari”, naglašava Čović.

Na kraju, poručio je kako je i dalje ključ cijelog procesa osigurati evropski put Bosne i Hercegovine.

“Ključ je osigurati evropski put BiH i ako to uspijemo, a ja mislim da imamo šansu, uvjeren sam da će se to ostvariti. Zašto bi nekome smetalo da član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda bude izabran od Hrvata?

Samo se tri člana Predsjedništva BiH i Dom naroda biraju na etničkom principu, sve ostalo se bira na građanskom modelu. Ako je to nekome previše, onda taj ne voli BiH. BiH ne može biti građanska po modelu kako bi to neko želio”, zaključio je Čović.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.