Poruke iz Srbije, beogradski list otvoreno navodi: Udovoljavanje zahtjevima Dragana Čovića je “izdaja države”

Potpredsjednik SDA Safet Softić pozvao je u nedjelju na iznalaženje kompromisa sa zahtjevima HDZ-a BiH Dragana Čovića što je u sarajevskim krugovima ocjenjeno kao “izdaja države”, piše beogradski “Danas”.

Kako navodi ovaj list, u prilog ovim navodima jeste napor probosanskih stranaka, prije svih SDP-a i DF-a koje su upozoravale, a na kraju i dovele do toga da se obustave pregovori o izmjenama Izbornog zakona dok se ne zaustavi Milorad Dodik i njegova secesionistička težnja i ne odblokira rad institucija BiH.

Podsjetimo, za narednu sedmicu planiran je novi nastavak pregovora s američkim i evropskim zvaničnicima, nakon niza neuspjeha krajem prošle godine.

Saša Magazinović, zastupnik SDP u Parlamentu BiH je ponovo kazao da su pregovori o izbornom zakonu trenutno “potpuni višak”.

Kako je naveo, “učiniti potpuno funkcionalnim rad institucija, povući odluke NSRS, poništiti zakone, pa se tek onda može razgovarati o Izbornom zakonu”. kazao je.

Magazinović je i u izjavi za Danas sredinom decembra, kazao da je njegova stranka istupila iz pregovora o Izbornom zakonu, jer je ta tema trenutno od tercijarnog značaja.

“Primarne teme, koje su i razlog našeg istupanja iz ovih razgovora su – deblokada institucija BiH, poništavanje odluka Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i rad Tužilaštva u smislu procesuiranja svih onih koji atakuju na ustavno-pravno uređenje države”, izjavio je Magazinović.

Ističe da je za njih potpuno besmisleno učestvovati u pregovorima o izbornom zakonu jer time samo “kupujemo vrijeme za Dodika i njegove nove poteze”, a istovremeno, kaže, stvaramo privid da je sve u zemlji normalno a zapravo ništa nije normalno, država je na korak od eskalacije.

Za razliku od njega, potpredsednik SDA misli drugačije.

“Odnosi Hrvata i Bošnjaka trebaju da se postave na neki drugi nivo. Verujem da je to put koji bi mogao sve ove odnose i stabilizovati i relaksirati”, rekao je Safet Softić.

Nadalje, on je za “Avaz” ocijenio da udovoljavanje zahtevima HDZ-a predstavlja kompromis.

“Jer sve što bi se eventualno prihvatilo kao neka moguća vrsta kompromisa, na neki način bi se tumačilo kao određena izdaja u ovoj zemlji. Tako su stvari i postavljene”, kazao je, prenosi “Danas”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.