“Posljednja sjednica Centralnog komiteta Saveza Komunista Jugoslavije je bila otvorena za javnost, a ovo danas strogo kontrolisano”

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, kazao je za N1 kako je organizacija HNS-a imala strožije mjere nego u vrijeme komunističke vladavine te je osudio takav potez “zatvaranja od javnosti”.

“Ne znam sjećate li se kada je bila posljednja sjednica Centralnog komiteta Saveza Komunista Jugoslavije je bila otvoren za javnost, a danas je sve bilo strogo kontrolisano i bile su strožije mjere nego u vrijeme komunističke vladavie. I to daje odgovor zašto HRS nije bio dio toga. Zaključci su površni i u biti su doneseni samo da jačaju pregovaračku poziciju HDZ-a BiH”, ocijenio je Raguž.

Dodao je kako je Hrvatski narodni sabor trebao donijeti odluke, a ne zaključke.

“Hrvatskom narodu su potrebne izmjene Ustava BiH koje će sistemski onemogućiti izbor naših predstavnika na bilo kojem nivou i koje će osigurati da BiH bude funkcionalna država sa tri jednakopravna naroda, a ne država političkih elita koje su je napravile po svojoj mjeri”, istakao je lider Hrvatske republikanske stranke.

Raguž je podsjetio kako je u više navrata govorio da do izmjena Izbornog zakona neće doći dok međunarodna zajednica igra krajnje pasivnu ulogu koja ide na ruku bošnjačkoj političkoj eliti.

“Bošnjaci su brojniji i mogu uraditi svojevrsnu političku dominaciju koja je rezultirala 2018. ne samo izborom delegata u Domu naroda nego i izborom Željka Komšića. Bez MZ-a, koja će više koristiti batinu nego mrkvu, neće doći do izmjena Izbornog zakona, kao i što nije došlo”, zaključio je.

Niti jednom od aktera u procesu pregovora u vezi sa izbornom reformom, počev od HDZ-a do predstavnika bošnjačkog i srpskog poltičkog vrha, nije u interesu da se situacija u BiH riješi, kazao je za N1 Slaven Raguž.

“Da konačno krenemo pričati o egzistencijalnim problemima jer oni ne mogu pred svoje birače izaći bez strašenja jednih drugima.

A kad se svjetla ugase oni sarađuju i koaliraju”, poručio je Raguž.

Na kraju razgovora za N1 poseban fokus stavio je na jedna zaključak HNS-a u kojem se kaže kako nema saradnje sa uzurpatorima hrvatskog legitimiteta. Raguž je upitao da ako je tako, zašto HDZ BiH već danas nije u praksu sproveo taj zaključak i prekinuo saradnju i koaliciju sa DF-om i SDA.

“Simptomatičan mi je bii jedan zaključa HNS-a u kojem se kaže da nema saradnje sa uzurpatorima hrvatskog legitimiteta, a od 2014. HDZ je u koaliciji sa DF-om Željka Komšića i SDA Bakira Izetbegovića, čiji je DF politički satelit.

Zašto se danas nije raskinulo sa tom koalicijom? I zbog toga MZ mora imati proaktivniju i konkretniju ulogu u svemu tome”, zaključio je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.