“Poslovno čudo” u BiH: Počeli s tri radnika, danas ih imaju više od 1.300!

Predstavnici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine bili su protekle sedmice u posjeti kompanijama Novi Jelšingrad Banja Luka i Fructa Trade u Derventi.

Tom prilikom su razgovarali o aktualnom stanju u kompanijama, njihovom proizvodnom programu i kapacitetima, planovima, ali i izazovima sa kojima se svakodnevno suočavaju, kao i saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine s ciljem olakšanja poslovanja u BiH.

Poduzeće Jelšingrad osnovano je 1937. godine i u vremenu postojanja, specijalizovalo se za proizvodnju alatnih mašina za obradu metala deformacijom. Do današnjeg dana prepoznatljivo je upravo u tom domenu, a posebno u proizvodnji hidrauličnih presa za savijanje lima, hidrauličnih makaza za sječenje limova, ekscentar presa i hidrauličnih presa za duboko izvlačenje.

Preduzeće danas posluje pod nazivom „Novi Jelšingrad“ doo Banja Luka i zapošljava stručnjake iz različitih oblasti koji obezbjeđuju vrhunski kvalitet proizvoda, te najviše standarde korporativnog upravljanja, postavljajući ekološku i društvenu odgovornost kao prioritet. Upravljanje kvalitetom je u skladu sa ISO 9001.

Osim proizvodnje alatnih mašina, „Novi Jelšingrad“ se bavi uslužnom obradom metala, što uključuje izradu čeličnih sklopova i konstrukcija, mase do 30t, a prema dokumentaciji i zahtjevu kupaca.

Proizvodnja se sastoji od pripreme materijala (sječenje i savijanje), zavarivanja, mašinske obrade, površinske zaštite i montaže.

Proizvodna hala, površine 22.000 m², opremljena je sa 15 mosnih kranova nosivosti od 5-35 t, kao i sa spoljnim portalnim kranom namijenjenim za utovar i istovar robe transportovane željeznicom nosivosti 20t.

Kompletna spoljna infrastruktura uključuje 2 industrijska željeznička kolosijeka. Ukupna površina poslovnih prostora iznosi oko 31.000m².

Firma Fructa Trade je osnovana u Derventi 1995. i predstavlja jednu od vodećih kompanija u BiH u sektorima proizvodnje, maloprodaje kao i veleprodaje.

U posljednjoj dekadi, firma je imala jedan od najbržih uspona na teritoriji BiH koji je podijeljen u dvije poslovne divizije: proizvodni sektor i „KORT“ lanac supermarketa.

Manufakturni pogon trenutno proizvodi brojne proizvode koji su segmentirani u nekoliko brendova: Tomico, Topingo, RD Kafa, Fruktako i Aqua Doria.

Proizvodni pogoni kompanije Fructa Trade su opremljeni tehnologijom prema najvišim standardima proizvodnje koja je u mogućnosti da odgovori najrigoroznijim međunarodnim zahtjevima.

Prije više od dvije decenije, počeli su sa samo tri zaposlena radnika na površini od 300 m2. Danas firma zapošljava više od 1300 radnika koji su uključeni u maloprodajni i proizvodni sektor pokrivajući više od 25.000 m2.

Lanac supermarketa firme Fructa Trade uključuje 40 maloprodajnih objekata u više od 30 gradova širom države – prenosi Biznis Info.

Godine 2016. su ušli i na teritoriju Srbije otvarajući prvi maloprodajni “KORT” objekat u Novom Sadu, a 2019. započeli sa proizvodnjom i distribucijom novog brenda, vodom Aqua Doria.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.