Potpredsjednik SDA Adil Osmanović javno “zagrmio”: Napad na dječaka Bošnjaka u Milićima je nastavak pritisaka na naš narod u RS!

Napad na dječaka u Milićima je nastavak pritisaka na Bošnjake u RS, ocijenio je povodom brutalnog napada na dječaka bošnjačke nacionalnosti u Milićima, potpredsjednik SDA i šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović.

– Posljednji napad na dječaka u Milićima kontinuitet je napada, pritisaka i diskriminiranja bošnjačkih povratnika na prostor entiteta RS.

U ime Stranke demokratske akcije i u svoje lično ime osuđujem bilo kakav čin nasilja i podsticanje mržnje, a naročito kada je u pitanju povratnička populacija – poručio je Osmanović.

Očekuje od MUP-a RS-a i pravosudnih institucija da konačno identifikuju, procesuiraju i kazne napadače na povratnike u Podrinju, ali i u drugim dijelovima entiteta RS.

Kako kaže, uprkos saopćenjima nadležnih entitetskih institucija u kojima tvrde da istražuju slučajeve napada na povratnike, dosadašnja iskustva nas ne mogu činiti optimističnim da će napadači na dječaka u Milićima biti procesuirani i adekvatno kažnjeni.

– Međutim, insistirat ćemo da ovaj, ali i svi raniji slučajevi napada na povratnike u entitetu RS dobiju svoj sudski epilog i na tom putu ćemo istrajati.

Bošnjacima je ovaj događaj još jedna opomena i poziv na zbijanje redova i ujedinjenje u borbi za isti cilj – mirnu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu – zaključio je Osmanović.

U Milićima je jučer došlo do incidenta u kojem su učestvovala dvojica učenika jedne srednje škole, prilikom čega je jedan od njih teško pretučen, te operisan u bolnici u Bijeljini.

Glasnogovornica PU Zvornik Danijela Madžarević potvrdila je da se incident dogodio 26. maja u 10.50 sati.

Alija Tabaković, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska kazao je da su informacije o događaju do kojih je on došao na terenu oprečne.

On je pozvao nadležne policijske organe da ovom incidentu pristupe nepristrasno.

– Pozivam, također, ljude da ne nasjedaju na Facebook priče i provokacije.

Sačekajmo da nadležni i istražni organi, MUP, Tužilaštvo i Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a provedu istragu i na vrijeme saopće rezultate – kaže on i dodaje:

– Pozivam roditelje da savjesno vaspitavaju svoju djecu kako se slične stvari ne bi dešavale u školama BiH, a posebno je to osjetljivo na području manjeg bh. entiteta gdje je evidentna svakodnevna diskriminacija prema bošnjačkoj, odnosno povratničkoj djeci.

Nadam se, kaže Tabaković, da iz ovakvih slučajeva trebamo svi izvući pouku i da oni koji predstavljaju političke partije i obnašaju vlast na svim nivoima u BiH trebaju što manje zapaljive izjave davati kako se svakodnevna politika ne bi prenijela među mlade i kako bi se ovakve stvari izbjegle, ukoliko se radi o nacionalnom problemu.

– Ukoliko ne, onda svakako nadležne institucije će blagovremeno reagovati prema učesnicima – dodaje on.

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić kazao je za Faktor kako policija i rukovodstvo škole trebaju u najkraćem mogućem vremenu obavijestiti javnost o pozadini ovog napada, ali, dodaje on, i o poduzetim mjerama prema napadaču ili napadačima.

– Očekujemo od policije da nepristrasno provede istragu o napadu na učenika bošnjačke nacionalnosti.

Napad je izazvao uznemirenje i nevjericu i zbog toga je potrebna hitna reakcija svih nadležnih za postupanje u ovom slučaju – ističe Salkić

Činjenica da je dječaku slomljena vilica i da se radi o teškoj tjelesnoj povredi, dodaje potpredsjednik RS-a, prevazilazi razmišljanje o običnom dječijom nasilju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.