Potpredsjednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman: “Država treba svojim zakonom utvrditi to pitanje, a tek onda entiteti, niže jedinice ili pojedinci mogu biti vlasnici šuma”

Događaji Posljednje Vijesti

Na današnjoj konferenciji za medije u Mostaru članovi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine govorili su o jučerašnjim odlukama, a posebno o onoj da pojedine odredbe Zakona o šumama RS-a nisu u skladu s Ustavom BiH.

Potpredsjednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman kazao je kako je entitetski zakon o šumama imao elemenata neustavnosti u dijelu gdje se šume tretiraju kao vlasništvo RS-a.

“Država treba svojim zakonom utvrditi to pitanje, a tek onda entiteti, niže jedinice ili pojedinci mogu biti vlasnici šuma”, kazao je Ćeman.

Zakon o šumama RS-a je mijenjan nekoliko puta, a izmjena koja se odnosi na vrhovnog titulara šuma u ovom entitetu mnogima je bila sporna.

Nova odluka Ustavnog suda BiH znači da je definitivni titular imovine šuma u RS-u zapravo država Bosna i Hercegovina.

“S obzirom na to da je na osnovu ranije prakse iz nekoliko odluka, od kojih je vodeća o statusu državne imovine BiH, Sud je zaključio da RS kao entitet u okviru BiH nema ustavnu nadležnost za rješavanje pitanja državne imovine dok se to ne riješi odgovarajućim zakonom na nivou BiH”, izjavio je jučer registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Leave your vote