Potpuno nevjerovatna priča: Dok hiljade građana napušta BiH, Nijemica s djecom doselila u Golinjevo kod Livna

Susanne Marielle Goepel sa svoje četvero djece došla je iz njemačkog Leipziga i sada živi u Golinjevu nadomak Livna. Glavni razlog njenog dolaska je, kako kaže, sloboda i prelijepa priroda koju joj Bosna i Hercegovina nudi.

Susanne je svoju domovinu napustila prvenstveno zbog svoje djece jer ovdje imaju slobodu koju, kako ona smatra, u Njemačkoj ne mogu imati.

“Moja djeca sada kada dođu iz škole, uvijek kažu da im je dan odlično prošao. Dolaze vedri i nasmijani dok u Njemačkoj to nije bio slučaj”, tvrdi Sussane.

Djeca su sada završila jednu školsku godinu i odlično govore hrvatski jezik.

Drugi razlog je, pak, prelijepa i nesvakidašnja priroda koju joj pruža Golinjevo kod Livna, uz Buško jezero. Prvi put je ovo mjesto posjetila kao turista 2018. godine i to je bila “ljubav na prvi pogled”.

Susannin suprug je u Njemačkoj gdje je vlasnik jedne stomatološke ordinacije. Plan je da tu ordinaciju prodaju, a posao nastave u Golinjevu.

Također, Susann je otvorila jednu agenciju koja pomaže ljudima koji žele doći živjeti u BiH. Kroz smijeh kaže da su, kada je odlučila doseliti se u Golinjevo, njeni prijatelji smatrali da je luda, ali kada su vidjeli prirodne ljepote koje ove mjesto pruža – podržali su njenu odluku.

Kada je došla, Susanne je sa svojom djecom živjela u kamp kućici. Sada, uz pomoć dobronamjernih susjeda koji za nju imaju samo riječi hvale, gradi svoju kuću.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.