Potresni snimci stižu iz Turske nakon razornog, katastrofalnog zemljotresa: Pogledajte prizore iz zraka

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je telefonom sa guvernerima Adane, Malatye, Gaziantepa, Diyarbakira, Hataya, Adiyamana, Osmaniye i Sanliurfe o situaciji nakon razornog zemljotresa, javlja Anadolija. Sada se pojavljuje i sve više snimaka.

U saopštenju kabineta turskog predsjednika navodi se da je Erdogan tokom razgovora dobio najnovije informacije o situaciji u područjima pogođenim zemljotresom i aktivnostima potrage i spašavanja.

Erdogan je imao telefonski razgovor i s guvernerom Kahramanmarasa Omerom Farukom Coskunom neposredno nakon zemljotresa koji je pogodio to područje.

Najmanje 76 osoba je poginulo, a 440 povrijeđeno od posljedica razornog zemljotresa jačine 7,4 stepena po Richteru koji je rano jutros pogodio južne regije Republike Turkiye, a osjetio se i u Siriji i Libanu.

Epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u Kahramanmarasu, a potom su uslijedila 42 naknadna podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Richteru.

Zemljotres se osjetio u brojnim gradovima na jugu Turkiye, a posebno u provincijama Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Malatya i Adana.

Sve nadležne službe Republike Turkiye angažirane su na akcijama potrage i spašavanja, a u područja pogođena potresom stižu relevantne ekipe iz svih dijelova Turkiye.

Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Turske je zatražila međunarodnu pomoć u području potrage i spašavanja.

Za sada nema informacija da je neko od državljana BiH stradao u stravičnom zemljotresu koji je jutros pogodio južni dio Turske, potvrdio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

“U kontaktu smo s našom ambasadom u Turskoj i za sada, u ovim prvim izvještajima, nema informacija da je iko od državljana BiH stradao u pogođenom dijelu zemlje”, kazao je.

U ovom dijelu Turske živi veliki broj ljudi iz Bosne i Hercegovine, ili su porijeklom iz BiH.

“Situacija je trenutno takva da spasilačke ekipe traže nestale u ruševinama. Mi ćemo pratiti situaciju i izvještavati redovno”, dodao je Konaković.

Pogledajte i snimak iz zraka koji je objavila agencija Anadolija na Facebooku.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.