Poznati banjalučki novinar Dragan Bursać kod Hadžifejzovića kategorično: “Nestat će entitet RS ukoliko Dodik nastavi”

Dragan Bursać: „Dodik se više ne smije igrati s Amerikom! Amerika ima pravne mehanizme za nestanak entiteta i Dodik to sigurno zna“, pojašnjava Bursač diplomatski šamar američke ambasade Miloradu Dodiku. Bursać nemilosrdan u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića: „Vučić je Dodiku zaprijetio konkursom za novog Dodika, ako ne bude slušao! Stalni generator, blago rečeno neprijatnosti, a grubo rečeno predratnih dešavanja mora biti Milorad Dodik na Zapadnom Balkanu! Takav je ugovor sa Rusima! Iz tog ugovora se ne izlazi besplatno.

Izlazi se uz pomoć čajeva i ne znam kakvih sokova sa petog-šestog sprata i po završenom zadatku! Ako ste vidjeli, on zadatke ne izvršava, pa posjećuje Putina! On je sada u poziciji da podnosi raport u Moskvi, tajkunima i Putinu!“

Hadžifejzović: Šta misliš o Dodikovom “razdruživanju entiteta”?

Bursać: Dodik je suspendovao Ustav BiH na 49% teritorije države. Međutim, jučer je dobio prvu pravu šamarčinu od SAD-a! Kada dobijete diplomatski šamar od SAD-a, onda se povuče ručna kočnica i dobije se prvi žuti karton! Taj šamar je slijedio i od Londona i Brisela! Jednom riječju, Amerika je rekla: Ukoliko Dodik nastavi, nestat će entitet RS!

Hadžifejzović: U tome i jeste fazon, to je ispod njegovog nivoa, a mora dalje da ide. Nema ručne kočnice, samo dublje i dublje ide. Mislim da je ova reakcija Amerike vrlo bitna . Kažu „entiteti nisu vječni“?!

Bursać: Tako je! Znate kako kažu, baba dala dinar da uđe u kolo a sad bi dala dva ili sto da izađe iz kola. Mislim da se iz ruskog kola, u kojem je Dodik, ne izlazi besplatno!

Hadžifejzović: Ja sam bio dobronamjeran kada sam mu u intervjuu rekao „Idi, spašavaj i sebe i državu“.

Bursać: Tu su Rusi jako nemilosrdni, nema nazad! Vidjeli ste kako padaju avioni! Imali ste popis od šezdeset-sedamdeset ljudi bliskih ruskom vrhu, koji nisu baš poslušali patuljastog cara iz Kremlja, pa su svi završili trovanjem, padom sa desetog sprata, saobraćajnom nesrećom… Mislim da se Dodik itekako zamislio nad svojom glavom!

Hadžifejzović: Svaka Dodikova izjava o razdruživanju, kada o tome govori, je uvala za Srbiju. Vučić se opet vadio, vadio je Srbiju, da li je Dodika vadio, to ćemo da vidimo. Danas se susreo sa njim, kazavši „to je opasno po Srbiju, vidjet će on to s njim (Dodikom)“, i vidio je to s njim.

Bursać: U ovom trenutku Srbija ne bi vojno stala iza entiteta RS! Vučić nije spreman da pruži takvu vrstu pomoći Dodiku! Danas je u četiri oka objasnio Dodiku da Amerikanci imaju svoje crvene linije, a ima ih i on. Zaprijetio mu je novim konkursom za novog Dodika!

Hadžifejzović: Vasković je u ovoj emisiji ali i nakon podebljao priču o Dodikovom odlasku, do kraja godine. To napominje da bi u paketu, mogla otići ostala dva naroda.

Čović insistira sa južnom interkonekcijom, Izetbegović se rijetko pojavljuje, ali kada se pojavi uprska i on. Misliš da bi taj spas za sva tri naroda mogao biti odlazak starih lidera?

Bursać: Mogu reći da bi Milorada Dodika u političku penziju mogu poslati samo oni koji su ga stvorili. Amerika je jedina država koja može to uraditi od dva sata!

Pitanje je kada će to uraditi i zašto to sada ne rade. Da li će pokušati trgovački tal sa Dodikom opet?! Dodik je poslao u političku penziju i Tadića, i Tomu Nikolića, i svu garnituru prije njega, Miloševića u Hag. On je sve vrijeme tu, a ima tu trgovačku narav, da su ga mnogi okarakterisali kao seoskog trgovca! On nema ideologiju, on ima pragmatiku!

Hadžifejzović: Prije nego što te pitam za Rezoluciju, je li to na tvojoj košulji cvijet Srebrenice?

Bursać: Da, naravno! To je u najmanju ruku civilizacijski čin svakog od nas!

Hadžifejzović: U većini naše zemlje je opasno nositi taj cvijet. Zašto?

Bursać: Ako bi dozvolio da u Banjoj Luci ne mogu nositi cvijet Srebrenice, mislim da ne bi ni bio u Banjoj Luci. Trudim se da makar osvjetlam obraz grada koji spava mrklim snom ultranacionalizma.

Hadžifejzović: Nosiš to po gradu?

Bursać: Pogotovo kada su ovakve situacije.

Cijeli intervju Dragana Bursaća za Face TV i njegovo mišljenje o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici pogledajte u videoprilogu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.