Poznati bh. profesor Vedran Zubić o zemljotresu koji je danas zatresao BiH: Bolje je da se ovako povremeno desi nego da se ‘sabere’

Zemljotres magnitude 4 stepena Richterove skale zatresao je rano jutros Bosnu i Hercegovinu. Kako se navodi na stranci Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) epicentar zemljotresa bio je 20 kilometara jugozapadno od Trebinja, a desio se jutros u 05:54:45. O ovome zemljotresu se oglasio profesor Vedran Zubić koji je dao više informacija.

Profesor Zubić se ovog jutra sa ljetovanja javio u N1 i naglasio da je epicentar ovog zemljotresa bio 7km od obale, odnosno u moru.

Kaže da ga je zemljotres probudio jer je čuo škripanje ormara, ali nije pretpostavio da je zemljotres tako blizu njega.

Trajao je nekih 15 sekundi.

Dubrovačka rivijera i cijeli taj kraj, gdje se i sam profesor trenutno nalazi, je pod direktnom subdukcijom jadranske mikroploče i zemljotres na tom lokalitetu nije rijetka pojava.

Podjestio je na potres iz polovine 17. stoljeća kada je život izgubilo 6.000 ljudi.

“Bolje je da se ovako povremeno desi nego da se sve skupa ‘sabere’“, naglašava on. “Upravo tome nama služi Treskavica i koja je kao seizmo-otpornik i povremeno pusti neki trus“.

Zemljotres je bio prilično plitak na dva kilometra, i to je bitno jer nema dovoljno visine da se potiskom razvije neki cunami, dodaje da zbog toga nema problema sa tektonskim valovima.

Subjektivni osjećaj

Zanimljivo je da Richterova skala označava ispuštenu energiju. Mjera od 4 do 4.9 po Richteru desi ih se i do 6.000 puta godišnje na planeti.

“Svaki dan ih ima. Ovo je deset puta više od najveće konvencionalne bombe”, pojasnio je on.

Dodaje da nismo svjesni kako funkcioniše Richterova skala: zemljotres magnitude četiri je 10 puta jači od onog koji iznosi tri, a 100 puta jači od onog sa dva stepena.

“Ovo su plitki zemljotresi i ne trebaju uzbuditi građane. Ne bi trebala biti veća destabilizacija”, kaže on i dodaje da ne možemo očekivati nešto što bi poremetilo tektoniku.

Zubić ističe da što ste na većem nivou tokom zemljotresa više se prostor njiše i zbog toga možemo osjetiti strah.

Ipak, ovo je mali zemljotres i ne treba se bojati niti praviti paniku zbog istog.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.