Poznati hrvatski medij sa oduševljenjem piše o Lani Pudar, ali ističe i ogroman problem: Čudo iz Mostara u svom gradu i dalje nema olimpijski bazen

Bosna i Hercegovina će imati velikog aduta na Olimpijskim igrama iduće godine u Parizu. Ipak, i dalje joj Mostar nije izgradio olimpijski bazen. Na treninge u ranu zoru mora ići u Trebinje – piše portal 24sata.hr.

Nakon osvojenog zlata na 100 metara u stilu delfin, najbolja sportašica Bosne i Hercegovine Lana Pudar (17) pomela je konkurenciju i u disciplini 200 metara istim stilom te potvrdila apsolutnu vladavinu u ovoj disciplini.

Čudo iz Mostara tako je uzelo dvostruku europsku krunu na juniorskom Europskom plivačkom prvenstvu.

Pudar je u kvalifikacijama bila uvjerljivo najbolja. U finale je ušla s najboljim vremenom i u njemu je samo potvrdila nevjerovatnu dominaciju.

Od prvog zamaha vidjelo se da ostale suparnice nisu dorasle zadatku što je pokazalo i konačno vrijeme.

Kada je Lana dotaknula senzor, zaslon je pokazao vrijeme 2:06.26 i novi juniorski europski rekord!

Bosna i Hercegovina će imati velikog aduta na Olimpijskim igrama iduće godine u Parizu pošto je Pudar prošle godine osvojila i zlato na seniorskom Europskom prvenstvu sa samo 16 godina.

Ipak, i dalje traje proces izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru za koji je Lana apelirala nekoliko puta tijekom godina.

Više od dvije godine lokalne vlasti obećavaju izgradnju bazena gdje bi Lana mogla trenirati, gdje bi zaplivali i neki novi, budući šampioni…

Procjenjuje se da bi izgradnja olimpijskog bazena u Mostaru mogla trajati oko dvije godine što znači da još najmanje naredne dvije od svega neće biti ništa.

Pa će plivačko čudo od djeteta i dalje ranom zorom na treninge morati odlaziti u Trebinje…

-Znači mi mnogo, posebno jer ovoga mjeseca slijedi Svjetsko prvenstvo, a ovo znači da sam u dobroj formi.

Sretna sam što mogu konačno plivati ispod 57 sekundi – rekla je Pudar.

Mlada Mostarka, koja je od prošle godine i seniorska prvakinja Evrope, raduje se što je do uspjeha došla pred brojnim svojim navijačima jer se takmičenje održavalo u Beogradu.

Evropski rekord

-Drago mi je što je takmičenje u Beogradu, a to je veoma blizu mog doma, tako da je mnogo članova moje porodice i prijatelja došlo da mi pruži podršku – istakla je Pudar jučer.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.