Prava istina izlazi na vidjelo: Bivši direktor RAK-a iznio šokantne detalje o svom nasljedniku koji brutalno napada Senada Hadžifejzovića

Šta je rekao Senad Hadžifejzović “umiriti” ili “ubiti”? Ovo je trenutno postalo najvažnije pitanje u BiH. Međutim, ako samo na trenutak po strani ostavimo ovu “dilemu”, na vidjelo izlazi mnogo veći i mnogo opasniji problem.

To je da je direktor jedne državne institucije, a u ovom slučaju to je direktor Regulatorne agencije za komunikacije Draško Milinović, preuzeo na sebe uloge i tužioca i sudije i dželata.

U svom istupu Milinović je naveo kako je Hadžifejzović koristio riječ “ubiti”, da će biti kažnjen, te da će biti izrečena najstroža novčana sankcija, uz prijetnju da će, ako se dogodi još jedan ovakav “ispad” biti zabranjen rad Face TV.

Pitali su novinari Milinovića na osnovu kojeg zakona je on donio presudu i prije provedenog postupka utvrđivanja činjenica i eventualne krivice.

Međutim, jedini odgovor kojeg su od njega dobili bilo je da će se u toku dana RAK oglasiti zvaničnim saopćenjem.

“Zbog toga smo njegovog prethodnika na mjestu direktora RAK-a, Predraga Kovača, pitali da li direktor ove institucije ima ovlaštenja da sam utvrđuje optužnicu, izriče presudu i određuje visinu kazne “, javlja Face televizija.

“Ono što je karakteristično u ovom slučaju je da direktor ili bilo koji drugi, na osnovu prijave ili objave na nekoj televiziji šta se dogodilo na nekoj drugoj, ne može da reaguje.

Jedino što može da uradi u takvim slučajevima je da, ako postoji sumnja, da kroz odgovarajuće službe u Regulatornoj agenciji provjeri o čemu se radi.

Sve ostalo je politika, politikanstvo i miješanje državnih institucija u procese u koje ne bi smjelo da se miješaju. To pokazuje i još jednu činjenicu, a to je da ne postoje nezavisne institucije u BiH, kazao je Kovač.

Dodao je kako je RAK i tehnički i kadrovski osposobljen i opremljen da utvrdi tačno šta je zapravo rekao Hadžifejzović. Podsjetio je i kako teče zakonska procedura utvrđivanja nečije krivice.

“Traže se svi snimci i ono što mogu i ostale televizijske kuće, te se poduzimaju odgovarajući koraci, a to je da se uspori snimak i da više ljudi više puta čuju ono što je rečeno i na osnovu toga da se odredi da li je neko počinio neki prekršaj ili nije.

S druge strane, kao što je poznato, Regulatorna agencija može da donosi odluke u prvom stepenu, u drugom stepenu je Savjet RAK-a. Međutim, ako neko nije zadovoljan ni prvim ni drugim, postoji i treći stepen, a to je Sud BiH.

Ne postoji mogućnost da se tako jednostavno zabrani rad bilo kome. Ako medij ne radi kako treba, postoje odgovarajuće sankcije. Međutim, to se prije svega mora ustanoviti, pa tek onda preduzimati odgovarajuće mjere, podsjetio je Kovač.

Činjenica je da je Draško Milinović bio direktor RTRS-a. U vrijeme njegovog direktorovanja RTRS je bio jedna od TV kuća kojoj je izrečeno najviše kazni zbog nepoštivanja zakona i pravila o emitovanju koje je utvrdio RAK. Pitali smo Kovača kako se moglo desiti da jedna takva osoba dobije mjesto direktora RAK-a.

“Taj medij je kažnjavan u vrijeme dok sam ja bio direktor. Bilo je nešto kazni i prije toga. Međutim, to će se vezati, uglavnom, čak i za moj politički angažman u nekom prethodnom periodu.

Ono što želim da kažem da nikad u moje vrijeme odluke nije donosio direktor nego odgovarajuće službe, čiji je to prevashodni posao i koje moraju da rade u skladu sa zakonom.

Da se radilo u skladu sa pravilima RAK-a ima više potvrda svih tih kazni od Savjeta RAK-a. To što je direktor jedne TV stanice izabran je klasični sukob interesa na koji u ovom slučaju niko nije obratio pažnju i na čelo RAK-a je doveden taj čovjek, naglasio je Kovač.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.