Prava istina izlazi na vidjelo kod Hadžifejzovića: Zornić poručila: “Gurnuli su nas sa margine svih dešavanja!” Finci ogorčen: “Niko od lidera nas nije pozvao!”

Dvanaest godina nakon što su na Evropskom sudu za ljudska prava dobili presudu protiv Bosne i Hercegovine, Dervo Sejdić i Jakob Finci gostuju kod Senada Hadžifejzovića, a ključne stvari i dalje su nepromjenjene.

S njima je u studiju i Azra Zornić, Bosanka za koju je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu utvrdio da je diskriminisana u izbornom procesu zato što se izjašnjava kao građanka Bosne i Hercegovine, a ne kao pripadnica jednog od konstitutivnih naroda.

Zornić: Kada sam krenula u ovu borbu gledala sam da riješim sve pravno. Nisam imala relevantnu instituciju u BiH kojoj sam se mogla obratiti. Gurnuli su nas na margine svih dešavanja.

Finci: Na početku, sud je vidio da se radi o važnoj stvari i prebačeno je na svih 17 sudija da zajedno odlučuju. Poslali su pismo našem parlamentu. Samo je jedan političar htio s nama razgovarati o našem problemu. Dodik nas je pozvao. Niko od lidera nas nije zvao. Predmet Sejdić-Finci je prvi slučaj u kojem se primjenjuje protokol 12.

Sejdić: Bili smo jučer sa Palmerom. Do tog sastanka ne bi došlo da nisam Schmidtu i Palmeru uputio otvorena pisma u kom ih upozoravam da ne čine greške koje su činili njihovi prethodnici.

Zornić: Uputila sam pitanje kako oni vide presudu. Gospodin Palmer je rekao da HDZ Hrvatske ima jak utjecaj na HDZ BiH i obratno. Pitala sam kako Hrvatska kao članica EU može samostalno mimo EU da pregovara sa Amerikom u ime BiH. Moja presuda se odnosi na prava svih građana BiH.

Pogledajte snimak cijelog gostovanja na Face TV.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.