Pravni stručnjak Enver Išerić: “Pozivam sve probosanske stranke da odgovore na Dodikovu blokadu institucija i države BiH”

Posljednje Vijesti

Pravni stručnjak Enver Išerić oglasio se povodom blokade državnih institucija, te je pozvao sve probosanske stranke da odlučno odgovore na blokadu državnih institucija od strane Milorada Dodika.

“Pošto Ustav BiH ne poznaje i ne predviđa, odnosno ne uređuje ovo pitanje (jer to nije ni normalno ni logično za bilo koju državu) potrebno je na takva neustavna ponašanja odlučno odgovoriti, jer ove blokade mogu trajati mjesecima ili godinama.

U iznalaženju rješenja ni u kakvom svojstvu i obliku ne smiju učestvovati Srbija i Hrvatska. Kako je sam Milorad Dodik proglasio Dejtonski sporazum nepostojećim i blokirao rad državnih institucija, potrebno je, a to je u ovom trenutku jedino pravno rješenje, Bosnu i Hercegovinu vratiti na djelovanje po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine.

Pravni osnov je Ustavni zakon o izmjenama i dopunama Ustava Republike Bosne i Hercegovine, od 12. decembra 1995. godine, koji je usvojila Skupština Republike Bosne i Hercegovine.

Član 1. navedenog zakona glasi: “Republika Bosna i Hercegovina, ostvarujući svoja suverena prava, može svoje unutrašnje uređenje preoblikovati u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, u okviru Međunarodnog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu.

Ako se Međunarodni mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu i Ustav Bosne i Hercegovine ne budu provodili, Republika Bosna i Hercegovina može proglasiti nevažećim Međunarodni mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu i nastaviti da djeluje kao međunarodno priznata, suverena i nezavisna država, u skladu s Ustavom Republike Bosne i Hercegovine”, naveo je Išerić.

Leave your vote