Pravni stručnjak Nedim Ademović kod Hadžifejzovića: “Kada to uradite na Zapadu, vi ste politički mrtvi, nije problem preletanje iz stranaka, nego što se za to uzima novac”

Pravni stručnjak Nedim Ademović gostovao je u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića na Face televiziji.

“Mnoge stranke su profitirale od Schmidtove odluke. Odluka je u tom slučaju neprihvatljiva. Ako se donese odluka da su izmjene koje je nametnuo Schmidt neustavne, morat će se sve resetovati i vratiti na početak. Dodiku su dali državu u ruke!”

Schmidt se vratio intervencionizmu. Intervencija međunarodne zajednice nam je neophodna! Schmidt preuzeo na vlastita pleća odgovornost za odluke. Odluke koje je donio imaju puno toga pozitivnog, uz neke rezerve.

Isprovocirale su brojne međunarodne stručnjake. Smatraju da je, kada je u pitanju Dom naroda BiH, odluka politička i da to nije u nadležnosti visokog predstavnika.

Mnoge stranke su profitirale od Schmidtove odluke. Odluka je tada neprihvatljiva. Ako se donese odluka da su izmjene koje je nametnuo Schmidt neustavne, morat će se sve resetovati i vratiti na početak.

Kada se formira vlast i dodijele mandati, Ustavnom sudu BiH će biti mnogo teže da sanira posljedice i stvari vrati na staro. Najgore je da formirate neustavnu vlast i s tim živite četiri godine. Manja je šteta da se sve vrati na početak.

Ako SDA bude imala većinu, može predložiti listu, ali ta lista mora biti odobrena od proste većine u Domu. Ako Dom ne podržava Klub Bošnjaka, desit će se novi krug glasanja.

Proći će lista onih koji imaju većinu u Domu iako nemaju većinu u Klubu. SDA eventualno može lobirati da većina glasa za njihovu listu.

Sa izmjenama Ustava FBiH predviđen sistem u kojem se relativno brzo može pronaći većina. Dešava se da se ljudi kupuju! Nije problem preletanje iz stranaka, već što se to radi netransparentno i što se za to uzima novac!

Kada to uradite na Zapadu, vi ste politički mrtvi!

Sa SNSD-om ne može koalirati nijedan normalan čovjek. Opozicija u RS-u je najavila saradnju s bošnjačkom grupom delegata.

Dodiku sa četvrtim delegatom su dali državu u ruke. Sa opozicijom sa dva delegata smo imali veće šanse! SDP javno govori da imaju dokaze da nisu proklizali!

Oni koji su glasali za SNSD zaslužuju osudu. Bilo je ozbiljnih rasprava o mojoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH. Meni je u Predsjedništvo zabranjen ulaz, jer sam pripadnik Ostalih…”, kazao je Ademović između ostalog.

Pogledajte cijelo gostovanje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.