Predate krivične prijave, Bakira Hasečić bez imalo ustručavanja: “Očekivala sam da EUFOR bagru rastjera”

Nekoliko udruženja predalo je Tužilaštvu BiH krivične prijave za, kako su naveli, “nepoštivanje Odluka Ustavnog suda BiH, za narušavanje i podrivanje ustavnopravnog poretka BiH, te protuzakonito organizovanje provokativne militarističke parade i promoviranje retorike podjela i mržnje od strane vlasti bh. entitet Republika Srpska”.

“Po krivičnom zakonu naša krivična prijava je inicijativa. Krivičnog postupka nema po privatnoj tužbi.

Naša domovina nema perspektive ako nema mira. S nama dijele mišljenje oni koji vole BiH.

Ne treba se dozvoljavati da se svako malo zvecka oružjem, ljudima se razvlači pamet.

Stvara se dojam da naša država nije moguća i da ovdje nema slobode”, kazala je Sabaheta Čutuk, predsjednica udruženja “Žene borci 92-95”, Kantona Sarajevo.

Amerisa Ahmetović, predsjednica civilnih žrtava rata Svjetlost iz Sarajeva je kazala:

“Izazivanje nemira ne treba nikome. Smatramo da trebamo da živimo u jedinstvenoj domovini.

Ovo što danas rade, mi moramo voditi računa da nam se ne ponovi 1992 – 1995”, kazala je – prenosi N1.

“Mnogo se prijestolnice rekle ono što sam govorila. Ne okrivljujem našu vlast, ona je nemoćna. Ovaj dan se ne može slaviti jer je RS napravljena na genocidu.

Ništa ne radi visoki predstavnik, samo piše pisma. Očekivala sam EUFOR da rastjera ovu bagru.
Tužilaštvo će nadam se uraditi ono što treba, da ovo zaustavi”, kaza je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja ”Žena – žrtva rata”.

Visoki predstavnik Christian Schmidt poručio je da obilježavanje neustavnog dana RS-a devetog januara može imati posljedice i da je prisustvo na takvim proslava nepoštivanje Ustava Bosne i Hercegovine.

“Visoki predstavnik Christian Schmidt još jednom naglašava da postupci i aktivnosti vlasti Republike Srpske kojima se obilježava i slavi dan RS-a 9. januar mogu imati posljedice,” stoji u saopćenju.

Dalje se navodi da je učešće i prisustvo javnih službenika u takvim proslavama predstavlja očito nepoštivanje Ustava Bosne i Hercegovine,

kao i otvoreno nepoštivanje ovlasti i odluka Ustavnog suda BiH koje su konačne i obavezujuće, te ih svi moraju poštovati.

“Obaveza je svih, a prije svega predstavnika izvršnih, zakonodavnih i sudskih organa u BiH, da se ponašaju u skladu sa ustavnim i zakonskim poretkom zemlje

i da se suzdrže od aktivnosti koje podrivaju izgradnju povjerenja i nespojive su sa evropskim vrijednositma inkluzije, tolerancije, pravde, solidarnosti i nediskriminacije”, navodi se.

Na kraju, je visoki predstavnik poručio da će nastaviti raditi na zaštiti Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Podsjetimo, “Dan Republike Srpske” danas će biti obilježen u Istočnom Sarajevu, što će biti prvi put da se ovaj neustavni praznik obilježava centralnom svečanosti u ovom gradu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.