Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto u EU rekla da “predstavlja hrvatski narod”, ispravio je europarlamentarac

Europarlamentarac Thijs Reuten član evropskih socijalista kritikovao je izlaganje predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto pred Odborom za vanjske poslove EU u vezi deklarativne osude ruske agresije od strane HDZ-a.

Reuten je rekao da su riječi jeftine te da se posvećenost evropskim vrijednostima pokazuje, a ne govori.

“Predsjedavajuća Krišto je kazala da je ‘kao predstavnica hrvatskog naroda’ (vjerovatno je mislila na građane BiH) na svim forumima osudila agresiju Rusije’.

To je odlično. Ali riječi su jeftine. Bolje da vaš partijski lider glasa za sankcije.

Prava predanost EU se pokazuje, a ne govori”, rekao je Reuten.

Dodao je da svi znaju kako je glasao lider HDZ-a Dragan Čović.

Podsjećamo, Reuten je jučer postavljajući pitanje Krišto kazao da ga ne čudi da Putinova marioneta Milorad Dodik sabotira svaki korak Bosne i Hercegovine ka EU integracijama, dodavši da on to ne može sam i da mu se u tome pridružio HDZ.

Iz tog razloga je upitao Krišto kao predsjedavajuću Vijeća ministara kako će spriječiti “bilo koju” stranku da blokira sankcije Rusiji.

Podsjećamo, prošle godine Dom Naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbio je da podrži prijedlog zaključaka o usaglašavanju stavova Bosne i Hercegovine sa stavovima Evropske unije o agresiji na Ukrajinu.

Delegati su se tada izjašnjavali o prijedlogu Denisa Bećirovića da se od Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine zatraži potpuno usklađivanje politike, mjera i stavova sa zvaničnim stavovima Evropske unije o agresiji na Ukrajinu.

Od 15 delegata, Za usvajanje prijedloga je glasalo šest, protiv je bilo sedam, dok su dva bila suzdržana. Usvajanje prijedloga su podržali svi delegati iz kluba Bošnjaka i Zlatko Miletić (DF BiH) iz kluba Hrvata.

Iz kluba Hrvata suzdržani su bili Lidija Bradar (HDZ BiH) i Bariša Čolak (HDZ BiH).

ČITAJTE I OVO; Ambasada SAD u BiH veoma žustro reagovala zbog Milorada Dodika: “Još je jedan korak na opasnom…”

Protiv je glasalo sedam delagata, svi delegati iz reda srpskog naroda te Marina Pendeš (HDZ BiH) i Dragan Čović (HDZ BiH) iz reda hrvatskog naroda.

Time je prijedlog usklađivanja politike sa politikom Evropske unije odbijen.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.