Predsjedavajuća Vijeća sigurnosti UN “otkačila” Željku Cvijanović, novinar Ivica Puljić se oglasio: “Baš onako kao Vučića neki dan”

U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u New Yorku, u noći sa utorka, 30. aprila, na srijedu, 1. maj, održana je sjednica o Bosni i Hercegovini na zahtjev Rusije, koja je kao povod za raspravu dala narušavanje sigurnosne situacije i rizike podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Dok Rusija kao razlog zasjedanja nije navela nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici, diplomatski izvori su rekli kako je sjednica upravo povezana sa tim.

Nakon što se sve završilo iz Amerike se na društvenoj platformi X (nekadašnji Twitter) se oglasio Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, koji se s razlogom okrenuo komentiranju poteza Srbije i Željke Cvijanović.

Podsjetimo, sjednica je došla u momentu dok Srbija i političari bh. entiteta Republika Srpska, zajedno sa saveznikom Rusijom, lobiraju protiv usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, a koja će na dnevnom redu biti kasnije ovog mjeseca.

Snažne govore su održali Zlatko Lagumdžija, ambasador BiH u UN-u, zatim visoki predstavnik Christian Schmidt je rekao zvaničnici RS prijete otcjepljenjem, Robert Wood, zamjenik američke ambasadorice u UN-u kako zvaničnici RS i Dodik, koji poriču genocid u Srebrenici, nešto je što zaista brine.

„Da budemo jasni, Srebrenica nije bila greška kao što on kaže. To je zaista utemljena činjenica”, rekao je Wood, dodavši kako su međunarodni sudovi utvrdili genocid u Srebrenici.

Nakon što se sve završilo iz Amerike se na društvenoj platformi X (nekadašnji Twitter) se oglasio Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, koji se s razlogom okrenuo komentiranju poteza Srbije i Željke Cvijanović.

Njegove objave prenosimo u cijelosti:

“Kukaju u Beogradu kako je cijeli zapadni svijet ustao protiv male Srbije glede rezolucije o genocidu. Upravo zato što je ta mala Srbija htjela postati Velika Srbija imate rezoluciju o genocidu. Usput budi rečeno – kako ste samo kad vas grli majka Rusija i ponekad maćeha Kina”, napisao je Ivica Puljić.

Malo prije toga je napisao…

“Održana izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti o BiH na traženje Rusije od koje je to iskamčila Ž. Cvijanović. Bolje da nije, jer joj je rečeno da može govoriti u privatnom kapacitetu. Oplela ona po svima, a RS je, kako kaže, mjesto s rajskim vratima”.

Zatim…

“To je izazivalo podsmijeh zapadnih zemalja samo se Rus upalio sretan što može skrenuti pozornost s Ukrajine. Nitko nije s njim podijelio stav da je stanje u BiH tako alarmantno da mogu stradati Balkan, Europa i svijet. Predstavnik Srbije poručio “tko nas zavadi”.”

I šlag na kraju…

“Srbija je zaplakala zbog rezolucije, a onda je Lagumdžija održao profesorsko predavanje Rusima i Srbiji i Ž. Cvijanović. I na kraju šlag – Cvijanović se javila za repliku, ali joj predsjedavajuća iz Malte rekla – ne može isteklo ti vrijeme. Baš onako kao Vučiću neki dan”, napisao je Ivica Puljić.

ČITAJTE I OVO:

Elmedinu Konakoviću “pukao film” zbog govora ambasadora Srbije u UN-u: “Lagao si, Đuriću”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.