in ,

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija tvrdi: “Bosna i Hercegovina ima mnogo važnijih pitanja od 14 prioriteta za kandidatski status u EU”

Zoran Tegeltija kaže da su nekih od tih uvjeta napisani tako kao da BiH ne očekuje kandidatski status, nego kao da će BiH nakon toga biti punopravna članica Evropske unije

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ne želi biti mjesto političkih debata nego donositi odluke u korist svih građana, a četrnaest prioriteta su važni za BiH, ali ima mnogo važnijih pitanja pred BiH, kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD).

On je, naime, odgovarao na pitanje poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zukana Heleza koji je na zajedničkoj sjednici oba doma pitao šta je učinjeno na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji su pred BiH kako bi dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

Tegeltija kaže da su nekih od tih uvjeta napisani tako kao da BiH ne očekuje kandidatski status, nego kao da će BiH nakon toga biti punopravna članica Evropske unije.

Suštinske stvari su, dodaje, tri zakonska rješenja i kao četvrti je Izborni zakon. Jedan od njih je Zakon o javnim nabavkama koji je u parlamentarnoj proceduri, dok će Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) za desetak dana biti poslan u parlamentarnu proceduru.

Kada je u pitanju Zakon u sukobu interesa on je trenutno u fazi usaglašavanja između Ministarstva pravde i Venecijanske komisije te bi se i on vrlo brzo trebao naći pred poslanicima i delegatima.

Podsjetio je da za izmjene Izbornog zakona oformljena Interresorna radna grupa koja će analizirati sve prijedloge te je najavio da je Vijeće ministara spremno utvrditi prijedlog teksta Izbornog zakona ako oko toga bude postignuta politička saglasnost.

Helez je kazao da za BiH nema ništa prioritetnije od ispunjavanja tih 14 uvjeta te da ovaj saziv Vijeća ministara BiH ima izuzetno skromne rezultate.

Pozvao je da se otklone blokade koje su, tvrdi, u Domu naroda PSBiH koji treba odlučivati o vitalnom nacionalnom interesu, ali je upozorio da nije nacionalni interes koja će firma dobiti posao.

Slično pitanje postavio je i poslanik SDA u Predstavničkom domu PSBiH Adil Osmanović ocjenjujući da je Vijeće ministara trebao informirati parlament o tome što je učinjeno do sada kao i da Vijeće ministara ne dostavlja dovoljan broj zakona.

Tegeltija je na to kazao da Vijeće ministara sigurno neće biti institucija koja će te procese blokirati, podsjećajući da je riješeno nekoliko pitanja od kojih je jedan i pitanje izbora u Mostaru, dok su odblokirani neki procesi koji su bili u zastoju nekoliko godina.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) izjavio je danas na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH da su pregovori za pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) već duže vrijeme u završnoj fazi.

– Proces pridruživanja BiH WTO traje duže od 20 godina – kazao je Tegeltija, odgovarajući na pitanje poslanika u Predstavničkom domu PSBiH Dženana Đonlagića (DF) o tome kada će konkretno Vijeće ministara BiH preduzeti završne korake i okončati proces pridruživanja BiH toj organizaciji.

Tegeltija je pojasnio da se WTO pristupni pregovori vode u dvije odvojene oblasti i to multilateralni pregovori o vanjskotrgovinskom režimu BiH i bilateralni pregovori o pristupu tržištu BiH za robe i usluge.

Multilateralni pregovori o vanjskotrgovinskom režimu BiH podrazumijevaju proces usaglašavanja domaćeg trgovinskog zakonodavstva i prakse s pravilima i principima međunarodnog multilateralnog trgovinskog sistema.

– Drugi dio pregovora koji svaka zemlja vodi su takozvani bilateralni pregovori o pristupu tržišta upravo te zemlje i to često budu duži, mukotrpniji i teži razgovori. Do sada je održano 13 konferencija vezano za multilateralne pregovore o vanjskotrgovinskom režimu BiH i tu smo u situaciji da više nema problema i poteškoća – naveo je Tegeltija.

Bilateralni pregovori odvijaju se, kako je dodao, zavisno od toga koliko neka zemalja želi da otvori te pregovore, a s BiH je bilateralne pregovore o pristupanju WTO otvorila samo Ruska Federacija.

– Ruska Federacija je u jednom trenutku otvorila raspravu oko velikog broja tarifnih oznaka i sada se to svelo na jedan manji broj tarifnih oznaka koje nisu veliki problem za usaglašavanje – zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Emotivna poruka Arijane Memić nakon hapšenja Alise Mutap: “Mogla nam je prije pet i po godina skratiti patnju, ali ona to nije željela uraditi”

Ilustracija

SIPA uhapsila policajca koji je povezan sa slučajem Dženan Memić