Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić javno poručila: Gadi mi se Dodikova komunikacija, sa svima treba razgovarati

Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta komentirala je posljednje izjave Milorada Dodika o zabrani dolaska visokom predstavniku BiH Christianu Schmidtu u Republiku Srpsku, ali i odluke Vlade RS o prekidu diplomatskih odnosa sa određenim stranim ambasadama. Na pitanje da li bi se ona sastala sa Schmidtom, kazala je kako nije dobila zvanični poziv i podsjetila da se ona s njim prethodnih godina sastajala:

“Moja politika je da treba razgovarati i iznijeti ono što je interes naroda kojeg zastupate.”

“Štete od prekida diplomatskih odnosa višemilionske, trpe građani”

“Došli smo u jednu politički paradoksalnu situaciju da pričamo hoće ući – neće ući, ‘naša policija je naoružana’, pa onda ‘paradajz je prošao’, pa ‘imamo sada jaja'… To u diplomatskom smislu zemlji nanosi štetu.

Kako god vi to okrenete, da je najgori diplomata na svijetu ovdje, takva vrsta komunikacije mora da izazove štetu.

Ja se držim normalnih standardnih političkih normi i standardnog ljudskog uobičajenog jezika i govora. Meni se lično to sve gadi.

To je njihova stvar kako će da komuniciraju. Moj stav je da treba sa svima razgovarati, koliko god ne bili na istim stajalištima, razgovara se u cilju interesa vlastitog naroda.

Odbijanje razgovora može donijeti političku korist tom pojedincu, ali ukupno gledano, odbijanje razgovora, prekid diplomatskih odnosa, odluke Vlade kojim se prekidaju diplomatski odnosi s ambasadama Velike Britanije i SAD, od toga građani RS nemaju ništa nego štetu.

Koliko god se vama ne sviđala politika SAD, Velike Britanije, Njemačke, uskratili su nam sredstva, grantove.

Nisu to samo te stotine miliona nego novac kada uđe on ima multiplikativni efektat kruženja novca i te štete su multiplikativne.

Ta Dodikova politika ‘ja ću mu reći da ste rudonje’, ‘gađat ću vas jajima’, ‘čekat će vas policija’ – mislim da je to na svom izdisaju”, kazala je Trivić.

Sa Schmidtom se sastajala i ranije

Na pitanje da li bi prihvatila da se sastane sa Schmidtom kada dođe u Banjaluku, kazala je da zvanično nije dobila poziv.

“Rekla sam, sa svima treba razgovarati, iznijeti ono što su interesi naroda koji zastupate i RS u koje se kunete.

Mislim da taj prekid, ratovanja, verbalno – neverbalno koj dovodi do usijanja političke situacije u BiH nije dobro.

Moj stav je bio i prije dvije i tri godine kada sam se sastala sa Schmidtom – sjedneš, razgovaraš, kažeš gdje su crvene linije i ispod čega ne ideš i zastupaš interes svog naroda”, kazala je Trivić – prenosi N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.