Predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić: “Pratila sam suđenje jer je moja sestra ubijena u Vlasenici, ovo je strašno, uvreda za žrtve”

Predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić za N1 komentirala je izmještanje Rade Garića u Srbiju gdje bi trebao odslužiti kaznu zatvora.

“Ne mogu da vjerujem da je Ministarstvo pravde BiH ovo uradilo bez dozvole Suda BiH, Tužilaštva.

Da može sam ministar dati odobrenje da se ovakav ratni zločinac uputi na izdržavanje kazne u Srbiju koja nikada nije isporučila svoje ratne zločince, kojima je dala utočište“, kazala je Hasečić.

Dodaje da je pratila suđenje Gariću te da se radi o novoj strašnoj uvredi za žrtve.

“Pratila sam suđenje Radi Gariću jer je moja sestra ubijena u Vlasenici. U njenoj kući bilo je mučilište. Ovo je strašno, uvreda za žrtve.

No nije i jedini slučaj, mnogo ih je za koje javnost ne zna da su upućeni na izdržavanje kazne u Srbiji. Tajno. Pritom je ostalo nejasno da li je Srbija potvrdila kazne na koje su presuđeni u BiH“.

“Pisala sam o slučaju mog bivšeg komšije Predraga Milosavljevića koji je osuđen na dvadest godina zatvora za ubijanje 48 civila u jami Paklenik kod Rogatice. Na isti način su ga uputili na izdržavanje kazne u Srbiju”.

Za kraj poručuje da je sve “urađeno u rukavicama”.

“Sve ovo je urađeno u rukavicama, ali i da je bilo dozvole sramotno je.

Moramo mijenjati zakon, presuđene osobe za ratne zločine moraju izdržavati kaznu u zemlji gdje su zločin počinili”.

Inače, i potvrđeno je da Sud Bosne i Hercegovine nije obaviješten o odluci Ministarstva pravde da se Radi Gariću, presuđenom ratnom zločincu, odobri izdržavanje kazne u Srbiji.

To Ministarstvo pravde BiH nije bilo u obavezi uraditi, kazano je za N1 iz Suda BiH. Praksa je da se Sud o rješenju obavijesti, ali ne i obaveza, kazali su im u Sudu BiH.

Odluku o izmještanju Garića potpisao je Josip Grubeša, tadašnji ministar pravde BiH 15.12.2022.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.